Galerija

Da li su nam potrebni heroji ili organizacija?

Odgovor je kako kada i kako kome. Pitanje je veoma vazno i voleo bih da ga postavim na dva nivoa, prvi nivo: organizacija ekonomskih jedinica, a narocito informatickih firmi koje najbolje poznajem i drugi nivo: na nivou same drzave.

U softverskom svetu, to je toliko naglasen problem da je cak i postavljen standard za merenje zrelosti organizacije, Zove se CMMI standard Capability Maturity Model Integration. Radi se o 5 nivoa kvaliteta. Najnizi je nivo 1, a najvisi 5. Sto je nivo visi, nivo efikasnosti i uredjenja je bolji. Najnizi nivo 1 se odnosi na organizacije koje su cesto u alarmnom stanju. Najbolje bi se svih pet nivoa moglo opisati preko primera jedne stambene zgrade. Ako bi zgrada imala CMMI rejting 1, to bi znacilo da se skoro svaki dan desi da u nekom stanu izbije ili pozar ili pukne cev za vodu ili se srusi neki zid, lift prestane da radi. I u svakom od tih slucajeva neki stanar, heroj dana za tu priliku bi odmah izleteo iz svog stana i dosao na lice mesta da gasi pozar, krpi cevi ili popravlja lift. To bi bio jedan od onih univerzalnih majstora sto su neverovatnih kapaciteta sto su zaista sposobni da u kratkom roku rese svaki problem. Ti si ljudi izuzetni i na njima stoji citava zgrada, ali ako se taj covek razboli ili odseli, zgrada ce propasti i mozda ce se i srusiti. Opstanak cele zgrade je zbog toga jako rizican. Na drugom nivou, bi vec mogla biti ekipa tih univerzalnih majstora, svako bi imao svoj sprat ili svoj reon, imali bi smene, ako bi neko otisao na odmor, znalo bi se ko ga menja. Mnogo bolje, ali nikako dovoljno, jer i dalje to sami stanari rade. Na trecem nivou, postojao bi kucni savet koji bi planirao sve popravke za godinu unapred, postojao bi fond za odrzavanje i lista spoljnih firmi koje bi bile zaduzene za odrzavanje. Na cetvrtom nivou, postojao bi arhitekta koji bi pro-aktivno predlagao kucnom savetu koje strukturalne promene treba uciniti na zgradi da bi ona tu ostala naradnih 100 godina, kako je prosiriti ili povisiti, a da ona ne padne, dok bi na petom nivou bio grad i gradska uprava koja bi kompletno imala u svom zaduzenju popravke: i kratkorocne i dugorocne tako da stanari ne bi morali da vode racuna o svojoj zgradi. O tome bi mislio neko drugi, stanari bi jedino morali da izdvajaju odredjenu kvotu svojih primanja i placali bi gradskoj upravi.

Od haosa do dosade

Od haosa do dosade

Veoma je lako videti sta se desava u softverskim firmama koje su na raznim CMMI nivoima. One na nivou 1 krpe bagove od jutra do sutra , dok one na petom nivou napisu tehnicku knjigu od 100 strana da bi promenile samo jednu jedinu liniju programa i to rade, na primer, programeri koji pisu softver za kontrolu avionskih motora.

Sada, nije cilj svim organizacijama da dostignu nivo 5. Stavise, visoki nivoi mogu unistiti neke firme. Ako biste zahtevali CMMI nivo 5 od firmi koje pisu razne nisko budzetne programcice u domenu ispod $50, one jednostavno ekonomski ne bi opstale i bilo bi potpuno nepotrebno iziskivati 100% bug free. Dok neke firme ne bi mogle ni da postoje, da nisu dostigle nivo 5. Pomenuti kontrolori avionskih motora bi nakon nekoliko udesa izazvanim greskama u njihovom softveru veoma brzo zatvorili kapije i otisli u bankrotstvo, a mozda i gore od toga. Najveci broj firmi koji pocinje sa nivoom 1 tezi da stigne na nivo 3, koji je sasvim dovoljan da se kvalitetno posluje, bez prevelikih troskova za odrzavanje nivoa kvaliteta.

Ako bi postojao CMMi za nivo merenja administracije drzavnih jedinica, mnoge bi bile ocenjene brojem 1. Ali to nije samo po sebi toliko lose, puno zemalja ima velike objektivne probleme. Vec je puno da nisu na nivou NULA – totalni raspad. Ono sto je lose je sto fale heroji, nema ni njih dovoljno. Za mnoge drzave potrebni su novi pozitivni heroji, znalci koji su izuzetno sposobni da gase razne pozare i koji to rade iz sopstvene zrtve za dobro cele zgrade. Nekako imam utisak da sve ide ka tome da se odmah krene na nivo dva ili cak tri, samo nema budzeta kucnog saveta u mogucnosti da to podrzi. Mozda je potrebno da neko prvo dobro zakrpi rupe i ugasi vece pozare licnom zrtvom, da se stvori neka baza pa tek onda da se masta i da se grade visi nivoi. Tesko ce se stvoriti organizacija sa neresenim osnovnim problemima. Rizik koji postoji je da ako bi se zelelo da se preskacu nivoi, desi se da se vrati na nivo 0, sto je uvek moguce, jer od loseg uvek ima gore. Ali heroji moraju biti pravi znalci, heroji neznalice su jos veca steta.

Ako želite da odslušate:
[audio https://dl.dropbox.com/u/132136373/zair/Zair%20540.mp3]

2 comments on “Da li su nam potrebni heroji ili organizacija?

  1. Povratni ping: Ko to tamo preuveličava Evropu? | Markus Maki

  2. Povratni ping: Anarhija all over Baščaršija | Markus Maki

Zatvoreno za komentare.