Galerija

Zbogom Stive Džobs

Koje je pravilo za uspeh u biznisu?
Postoje lideri koji ne rizikuju.
Postoji oni koji rizikuju.
Postoje oni koji nemaju dobre ideje.
A postoje oni koji imaju dobre ideje.
Uspešni su samo oni rizikuju i koji imaju dobre ideje, sve ostale kombinacije su osuđene na bržu ili sporiju propast.
Stiv Džobs je sigurno jedan od veoma uspešnih.

 

Jednom sam pročitao citat Nikole Tesle da je od hiljadu ideja jedna dobra, a od hiljadu dobrih samo jedna se može realizovati. Koliko je onda Stiv imao ideja kada ih je toliko realizovao.

Naravno, o pokojniku sve najlepše, mada ću ipak reći stvar koja mi se kod njega nije sviđala nikad. A to je lik gurua i kvazi religioznog vođe neke moderne tehno-pop sekte. Valjda mi, generacija koja je rasla sa likom i delom nepogrešivog doživotnog predsednika, jednom kad smo se od te bolesti oporavili, jako smo netolerantni prema bilo kom obliku građenja kulta ličnosti.

Na kraju šta reći. Ako bismo imali čarobni štapić i pokušali da zamislimo svet kakav bi bio bez Džobsa i Epla uopšte, ne bi bio drastično različit. Na kraju on nije smislio ni veš mašinu, ni frižider, ni ništa tako bitno što nam je esencijalno promenilo život ka boljem. Ali je Džobs uspeo ne samo da stvori uređaje koji rade svoj posao uvek i dobro i jednostavno, već je uspeo svojim uticajem da podigne kvalitet velikog broja konkurenata. Nikada Windows ne bi bio ono što jeste, da nije bilo Epla. Epl je fundamentalna cigla u informatičkoj industriji. Stiv je veliki, Stiv je divan, ali biće još takvih. Hvala mu na svemu što je uradio. A to što je umro u 56. godini, to je samo deo njegovog plana. Tako će u našim pamćenima ostati kao vedar, nasmejan, harizmatičan showman pun ideja, energije  i projekata za budućnost. Ništa nije bilo uobičajeno u njegovom životu, pa ni sama smrt.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 13 min 35 sek

One comment on “Zbogom Stive Džobs

  1. Povratni ping: Zašto je Mek bolji od PiSija, a ipak ga ima tako malo? | Markus Maki

Zatvoreno za komentare.