Galerija

Duša interneta je ipak meritokratska

S vremena na vreme, razne zapadno evropske demokratije: Nemačka, Francuska, Italija, SAD itd. pokušavaju da smanje nivo slobode na Internetu. Možda će jednog dana i uspeti da ga svedu na uske aršine u kojima žive Televizije, možda ne. Moje mišljenje je da čak iako uspeju, to neće dugo trajati i rodiće se Internet 2. Poznato je da je sve na ovom svetu uslovljeno interesima. Najviše ekonomskim i geo-političkim. No interesa ima puno, čak su i u suprtontnosti, tako da ne postoji jedan jedini Gospodin Interes. Baš zbog toga nije tako lako da se nametne jedan ili više zakona koji ce usporiti ili ugušiti slobodu Interneta.

No, krenimo redom. Šta je to uopšte sloboda Interneta? Bilo ko, bilo kada, sa veoma skromnim ulaganjima, ponekad čak sa 0 eura može da objavi sadržaj na Internetu, i to u teoriji može da pročita skoro svako na svetu. Recimo da postoji neki siromašan student, koji teško da ima dovoljno za hranu, za knjige i za studentsku sobicu. Ali on može imati druga, koji mu može pozajmiti leptop na neko vreme. On će na njemu otkucati svoji potencijalni best seler i objaviće ga na nekom od milion besplatnih web sajtova. Sad se postavlja pitanje ko će to da čita. U 99% slučajeva niko ili skoro niko. Internet je preopterećen svim mogućim autorima u raznim formama. Svaki od tih sadržaja ima svoju usku publiku i tek ponekad nešto postane popularnije od drugog. Dakle naš student se teško može obogatiti, čak iako je napisao novo remek delo literature. Televizije, izdavačke i diskografske kuće su te koje guraju autore. One ih pronalaze, mada najčešće prave u svojim radionicama i troše puno energije i para na promociju. To je svet u kome sam ja rođen, to je tako moralo da ide. Kada su te institucije rođene, nije postojala čak ni ideja o Internetu. Pa šta onda student može sa svojom literalnom perlom i kakve vajde ima od svoje slobode i jeftine mogućnosti objavljivanja? Na prvi pogled nikakve. Ali na drugi pogled ima ogromni potencijal. Na internetu dokazale su se neke nove institucije kao što su RottenTomatoes, gde renomirani kritičari daju svoje kritike o filmovima. Ljudi, vremenom sve će više pažnje davati sudu tog sajta pre nego što kupe ili iznajme novi film. Ja lično ne poznajem još neki dovoljno renomirani sajt koji je toliko bitan kao RottenTomatoes u svetu knjiga ili muzike, ali je sasvim izvesno da se u ovom trenutku rađa verovatno 100 takvih i jedan ili par njih će pobediti. Kako ima dosta živih jezika, verovatno će ih biti po jedan par za svaki jezik. Uskoro ćemo za svaku izdavačku formu imati autoritete kritike. Kada to budemo imali, razni autori će nakon napisanog dela, poslati to delo autoritetima, koji će ga oceniti. Samo tada će se vidljivost novih talenata povećati. I tako će zaista na meritokratski način bilo ko moći da ispliva ako proizvede nešto vredno. Vreme televizija, izdavačkih i diskograkfskih kuća polako se bliži kraju, barem u ovoj formi. Neke od njih, one pametnije će se pretvoriti u autoritete kritike, ali neće biti radionice novih talenata i neće uspeh autora zavisiti od toga koliko oni budu ulagali u njega, već od toga kako ga budu ocenili. Jednom kada se ocena donese, kompjuteri su jako brzi da sortiraju i mogu da katalogiziraju sve sadržaje, bilo njih i 10 miliona. Potrošači će u 10 klikova doći do knjige, filma, pesme, koncerta itd… koji vrede.

Da li će na Internetu pobediti današnji model Televizije?

Da li će na Internetu pobediti današnji model Televizije?

Ono što pokušavaju razni gušioci slobode Interneta je da produže koliko god je moguće stari svet. Neko vreme će u tome i uspevati, jer televizije i izdavačke kuće imaju veliku vlast, jer imaju kapital. One su te koje odlučuju u koga će investirati, a to ne mora da odgovara i promociji kvaliteta. Uglavnom se promoviše roba koja odgovara trenutnim ukusima velike većine, slabo se radi na podizanju ukusa. Turbo Folk u svojoj široj definiciji je na svim nivoima u svim zemljama. Ljudima se ulaguje umesto što im se nudi kvalitet. Samo zato što je to lakše i profitabilnije, ne zato što je to bolje. Ko je danas bogat i ko je zasnovao svoje bogatstvo na tom modelu, niko ga neće ubediti da odustane od te privilegije. Ali Internet ruši mnoge barijere, pa će i tu. Naravno, izdavačke kuće se mogu transformisati u oportuniste i mogu zamaskirati svoje prave interese tako što glume da su autoriteti kritike, mogu da daju visoke ocene onim anonimnim autorima koji odgavaraju starim kriterijumima, ali to neće dugo trajati. Prava snaga današnjih izdavača je u njihovom kapitalu. Jednom kada to postane nebitno, ako neko bude i pokušao oportunizmom da se infiltrira tamo gde mu nije mesto, sigurno će se roditi novi pravi internet autoritet koji će biti cenjeniji. A Internet će upravo valorizovati kombinaciju: anonimat – jeftino objavljivanje digitalnog sadržaja – autoritete kritike. Jedan od pravih suparnika autoriteta kritike je upravo Fejsbuk i dugme „Like“. Fejsbuk je mega pojačivač Turbo Folk modela, gde postane popularno ono što voli većina, a to u najvećem broju slučajeva vredi malo. Trenutno na internetu se vodi kulturološka borba između 2 modela promocije. Ona zasnovana na grupama vrsnih kritičara koje stvaraju pulove autoriteta kritike i masovne pilićarske demokratije čiji je Fejsbuk svetionik. Vremenom će i pored enormne popularnosti Fejsbuka ipak isplivati autoriteti kritike, jer na kraju ljudi više veruju autoritetima, nego nepreglednoj masi anonimnih mediokriteta sličnim njima samima. Kada to jednom prevagne, promocija sadržaja će biti zastupljenija sudom kritičara a ne Fejsbukaša. Živi bili pa videli, ja imam poverenja u čovečanstvo, njegov razvoj je spor, ali dostižan.

Dodatak u odnosu na objavljeni tekst: zanimljivi sajtovi za vrednovanje knjiga na engleskom jeziku su:

iDreamBooks.com
GoodReads.com
Amazon.com
Shelfari.com
LibraryThing.com
GetGlue.com

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 14 min 55 sek

Ja pišem vama, a vi meni recite šta mislite. Voleo bih da saznam o…

Advertisements

One comment on “Duša interneta je ipak meritokratska

  1. Povratni ping: Informatička piraterija | Markus Maki

Zatvoreno za komentare.