Galerija

Cosby Show

Već nekoliko puta do sada sam opevao ode nekim velikim ljudima za koje mislim da to vredi učiniti i tome sigurno nije kraj, biće toga još. Ne činim to iz neke poniznosti, diviti se velikim ljudima je iskreno jer su mi omogućili da mnogo toda od njih naučim. No ono što je bitnije je da je plodonosnije slediti pozitivni primer nego kloniti se lošeg. Mediji su puniji negativnosti, nasilja i praznog kukanja, to je zato što je prosečan čovek opčinjem zlom i voli to da gleda. Zlo je fascinirajuće jer je moćno i često i kao da imamo osećaj da nam nema pomoći da je zlo gospodar sveta. A čovek je sklon da obožava sve što je moćno, čak iako bi to bilo negativno. No, sve to spada u niske strasti. Vratimo se budućnosti, pobrinimo se o našoj deci. Zlo je magično, ali nije poučno. Dobri primeri su ti koji rečavaju probleme. Mnogo je lakše reći hiljadju stvari koje nisu dobre nego reći samo jednu koja je dobra i koja rešava neki problem.

Wiliam Cosby Junior, po nadimku Bill, rodjen 1937 godine, u periodu od 1984 to 1992 godine, dakle punih osam sezona, napravio je, magistralno odglumio, beskrajno zabavio i nadam se duboko podučio desetine, možda i stotine miliona gledaoca širom sveta. Ja pogledam celu seriju od oko dvestotinjak epizoda jednom u deset godina, i to sam već tri puta uradio. Kako vreme prolazi pronalazim svaki put po nešto novo. Za mene je Bil Kozbi mešavina komedijaša, doktora nauka za vaspitavanje dece, izuzetno talentovani tumač svakod detalja života, borac protiv rasizma i diskriminacije bilo kog tipa. Bil iskreno i nasmejano i uvek iz srca je savršeni otac, primer muža i stub društva. Nikada retoričan ima odgovor na sva pitanja koje bi bilo koji roditelj trebalo da postavi. Kosbi je tako savršen, da sam kroz čitave epohe svoga života poredio svoju porodicu sa njegovom i osećao se neretko uskraćenim. On je postavio tako visoke standarde, da ne poznajem dete na svetu (bilo kog uzrasta) koje ne bi poželelo da bude deo porodice Hakstbl. Kosbi šou je moja duševna hrana kada god bih pao duboko u svoju staru fotelju shrvan bremenom ljudske gluposti. Klif Hakstbl nije ni deda mraz, niti nasmejana i preterna luda koja želi da zabavi rade zabave. On je strog, zahtevan, za neke stvari nepopustljiv, ali uvek prisutan, uvek u stanju da razume, podrži, zabrani kad treba. On nije supermen. On je prepun mana sasvim običnih ljudi. Sklon je nezdravoj hrani, samohvalisanju,  prečesto govori o parama, ne uspeva da reši ljubavne probleme svoje dece, preteruje kad im pomaže oko domaćeg zadatka i mnogo toga još. No ono što se oseća direktno, čak i bez prevoda je ljubav i sreća u svakom aspektu sedmočlane porodice. Čak i da je serija na afganistanskom jeziku bez titla, pružila bi osećaj mentalnog blagostanja bilo kome. Zaljubljeni pogledi Klifa i Kler, njihove romantične večere uz džez muziku, toplina baba i deda sa obe strane i sve propraćeno nebrojenim otpevanim numerama. Sve je tako savršeno, čak previše, da petoro dece ne želi da se odluči da ode iz porodične kuće. Društveni kanoni nalažu im to da učine, svesni su toga, ali emocije ih stalno vraćaju u „Hotel Hakstbl“. Serija se bavi svim problemima savremenog porodičnog života u Americi ili bilo gde na svetu. Ona je ambasador dobra bilo gde. U jednom intervjuu Filiša Rašad (glavna glumica) je prenela kako joj je Nelson Mendela  rekao da je gledao seriju u jednom periodu svog sužanjstva zajedno sa svojim zatvorskim čuvarima i da je i to doprinelo da se kameno srce aparthejdskog zlikovca umilostivi. U vreme velikih društvenih nemira osamedesetih godina u Los Anđelesu, gradonačelnik je megafonom pozivao ljude da se smire i da odu kući i da gledaju Kozbi Šou. Treba li više reći?

Mi na Balkanu smo prošli kroz rat, ko bolje ko gore, ali niko bez posledica. Naša srca su zauvek postala tvrđa nego što je trebalo. Tvrdo srce je zatvoreno srce, nije spremno da ide u budućnost. Raskravimo ga malo pilulama mudrosti, humora i porodične idile koju ovaj divni čovek je uspeo da stvori za nas za sva vremena.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 19 min 50 sek

Ja pišem vama, a vi meni recite šta mislite. Voleo bih da saznam o…

One comment on “Cosby Show

  1. Povratni ping: Tehno-Paranoja: Crno Ogledalo | Markus Maki

Zatvoreno za komentare.