Galerija

Ако већ морате да вређате, користите лепе речи за то

Постоје неке речи у сваком језику, које спадају у ружне. А псовке су комбинација ружних речи и увредљивог контекста. Сведоци смо повећања нивоа вулгарности све ширих кругова разних друштава. Скоро да не може да прође дан у јавном превозу, у продавници или у неком новом холивудском филму без бљувотина.  А да не говоримо да неки кругови користе простаклуке чак и без потребе, једноставно као подштапалице. Без икакве сврхе или емотивног набоја. Чисто прешло у навику.

Ја овде не позивам на већу толеранцију, нити да то да се сви волимо, да смо сви браћа и остале утопије. Неки људи се понашају у одређеним ситуацијама тако да салужују прекор. Ако видите да вас неко видно лаже, ако вас физичи или ментално малтретира, ако вас клевети, ако вас вара, ако вас излуђује или досађује, ако намерно ремети ваш мир, ако он сам виче или се вулгарно обраћа, за сваку од тих ситуација се не само може, већ је и пожељно одговорити речима које ако су добро лоциране и нанишањене, биће убитачније него било која псовка. Човеку можете срце сломити, понизити га до безумља или учинити да вам никада више и не приђе а камоли проговори обичним речима из широког асортимана који сваки речник било ког језика пружа.

Pazite koje reči koristite kad vređate

Pazite koje reči koristite kad vređate

А не само да ћете постати ви делотворнији у таквом начину обраћања у непријатним ситуацијама, већ ћете помоћи самом себи и вашем супарнику да обогатите узајамно разумевање о проблему. Помислите само колико се осиромаши ваш однос према свету ако је сваки немили догађај етикетиран речју, оном која се везује за тврду смеђу излучевину. Овај програм је ср…. ова држава је ср… ова књига је чисто ср… Морао сам да платим уср… порез. Или давање кретена, идиота, будала и осталих метналних нијанси вашим супарницима.

Уместо да је држава једно ср…, размислите шта је то што у њој не ваља. Да ли је проблем посао, или недостатак партнера, или корупција или то што се не разумете у политику. Када једном престанете да генерализујете, било обичним, било вулгарним речима одједном ћете се наћи у ситуацији да морате да поразмислите шта је заиста проблем, док будете тражили адекватну реч, највероватније ћете се и приближити реалној дијагнози проблема. Шта ако та лоше етикетирана држава није проблем, већ ви који се не размете у много тога. Када једном кренете тако да размишљате, свет ће вам се променити. И онда ћете све више и више продубљивати шта је заиста проблем. Можда једном тако нађете и решење.

Дакле, не треба престати са вулгарностима зато што то раде фини пристојни момци (или девојке), већ зато што је то почетак промена у вашем животу. Често мислим да је безнађе права болест која стоји иза паравана ружних речи. Људи нису у стању да схвате у чему је проблем и таворе на дну тамне јаме не знајући одакле да почну, све постане сиво, црно, грозно и једнако.

Ево примера: уместо рећи неком да је кретен, што је ултра генерална увреда, треба се питати о чему се ради. Да ли та особа не разуме неку ситуацију, ако да онда јој треба рећи да је неупућена или некомпетентна. Да некомпетентна, ако је заиста тако је далеко убојитије од кретена. Али ако је упућен, али се прави Тоша, онда му треба рећи да се не претвара како не разуме проблем и да ви довољно цените његову интелгинецију да бисте могли да прихватите његово неразмевање ситуације. Ако процените да она нема интелектуални капацитет да разуме ситуацију и поред најбоље воље, онда је последње што му треба рећи је да је кретен. Онда једноставно треба променити тему, спустити је и објаснити јој да ако већ не разуме проблем, да треба да има поверења у вас да ви то решите за добро обоје.

Или ако је неко варалица и директно вас вара. Да ли му треба рећи да је хохштаплер или муварош. Мислите да ће то смањити његове дејство? Не, треба му јасно дати до знања да сте препознали и затим презрели његов план, објасните му детаље откривене преваре, јасно дајте до знања да та особа не ужива ваше поверење и да сте спремни свим средствима да делујете против њега уколико сместа не прекине са тим акцијама. Можете му и конкретно претити свим акцијама које сте заиста у стању да учините, и да чак по неку и урадите уколико је потребно да потврдите вашу озбиљност. У највећем броју случајева то је довољно. Никада нећу заборавити једну свену из филма ”Шошенк Ридемпшн”, где у затворском амбијенту група силеџија непрестано јури главној јунака кога маестрално игра Тим Робинс. Јуре га и желе да га силују. Једном у вешерници га бацају на колена и вођа банде хатева да га Тим задовољи оралним сексом. Тим је свладан и нема му спаса, али зато селиџији објашњава да ако то буде учинио да ће загристи свом силином и да чак иако га напасник буде ударао па и убио да ће вилица остати у смртном грчу и да ће највероватније остати без свог ”другара” заувек, да ће затим искрварити и највероватније и он сам умрети. Тим је заиста био спреман да то уради, то је уверљиво и рекао свом мучитељу и без иједне ружне речи у ектремнопј ситуацији решио је проблем. Банда му је поверовала, оставила га на миру и отишла. Ето шта је моћ постојаности и слободе. Некада за слободу морате и највећу цену да понудите. Некада ће вам успети некада не, али вреди платити. Помислите колико би свет био бољи да нисмо тако јефтини и спремни да се савијемо пред сваким злотвором. Тако да када будете следећи пут слали у три мајчине американце што су нас бомбардовали, упитајте се шта можете ви да урадите да се то никада више не деси. Али о томе ћемо неки други пут.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 51 min 30 sek

Ja pišem vama, a vi meni recite šta mislite. Voleo bih da saznam o…

Advertisements

One comment on “Ако већ морате да вређате, користите лепе речи за то

  1. Povratni ping: Kako sa hiljadu napisanih reči zaraditi $2000 ili $20000? | Markus Maki

Zatvoreno za komentare.