Galerija

Dok ne odrastem, ostaću kengur (bez granica)

Nekada, a i danas, ako bi nekom roditelju dete reklo da kada poraste želi da postane muzičar, slikar ili glumac, taj roditelj bi se uglavnom beznadežno hvatao za glavu, u smislu, to nije za sirotinju, ko je od toga ‘leba video itd. i sve bi činio da dete vrati na „pravi put“ nekog „sigurnog“ zanimanja kao što su doktor, inženjer, advokat i tome slično.

Inženjeri svakog tipa su i dalje veoma i potrebni i traženi, ali rekao bih ne više cenjeni u društvu kao nekada, jer sada je cool biti „tajkun“ ili bilo koje zanimanje tipa ‘leba bez motike kao na primer stručnjak za masmedijske komunikacije. No, ako ste i dalje roditelj koji želi da svoje dete uvede u svet solidnih zanimanja „koja kuću grade“, morate biti svesni da nema nijedne inženjerske branše bez matematike. Eh da, ta dosadna matematika. Znam, znam, i ja kada sam bio na fakultetu kukao sam od jutra do sutra, pa dokle više te matematika, pa ja se spremam za informatičara, a ne matematičara. Tada su mi stariji govorili, razumećeš jednog dana čemu toliko teorije i moja glava još nije bila ni osedela kada sam već shvatio da su svi ti stariji bili u pravu. Naravno, u mom zanimanju, devet desetina svega čime su me kljukali, niti koristim, niti se toga sećam, ali to što su mi mozak baždarili matematičkim načinom razmišljanja, ostavilo je svojih dubokih tragova u celom mom poimanju ne samo posla, već i čitavog života. Na primer u mom rečniku, ja koristim izraz „verujem da …. to i to“, ali to NIKADA, za jednog matematički obrazovanog čoveka nije značilo, „siguran sam u nešto bez dokaza“, već je to kratka jezička forma za „postoji određena verovatnoća, recimo preko 50%, da bude nešto“. Jer, kada sam u nešto siguran 100%, ja ne mogu da koristim izraz verujem. Tada korisim izraz: „znam“. „Verujem“ je u racionalno treniranom čoveku, niža kategorija.

Francuska, jedna od zemalja sa dužom i jačom tradicijom ovog takmičenja

Francuska, jedna od zemalja sa dužom i jačom tradicijom ovog takmičenja

Eto, ako imate hrabrosti da stvorite od svoje dece tako jednog „racionalnog monstruma“, kao što sam ja, onda vam preporučujem da dete „bacite na matematiku“ što ranije možete, a evo ovde i jednog konkretnog primera. Postoji jedno međunarodno takmičenje, koje je na srednjebalkanski jezik prevedeno kao „Kengur bez granica„, dok je na zapadnobalkanskom „Klokani bez granica“, dok je u originalu jednostavno „Kangaroo of Mathematics„. Za razliku od matematičke olimpijade, koja je poznatiji događaj, Kenguri nude takmičenje od drugog do dvanaestog razreda škole, dakle kroz čitavu osnosvnu i srednju školu ma kako se one delile i zvale u raznim zemljama. U srpskoj varijanti takmičenja postoji 6 kategorija koje pokrivaju 11 godina školovanja. Takmičenje je organizovano prvi put u Australiji, a evropsko iskustvo počinje devedesetih godina. Na takmičenju iz 2011 godine učestovalo je 49 zemalja, najviše iz Evrope, ali ima i Amerike i Azije u manjim količinama. 1995, učestvovalo je 800K učenika, dok u 2011. se preskočila cifra od 6M. I trećina sve te dece su, pogađate, Rusi. Najtoplije preporučujem da vašu decu pošaljete svake godine na to takmičenje, jer je veoma jednostavno, u velikom broju zemalja organizatori vam dolaze direktno „na noge“ u vašu školu, dakle nema hotela i putovanja i troškova. Čak iako dete slabo uradi, to može biti podsticaj za sledeći put, da se popravi. Ako vas zanima koji je nivo zadataka, evo jednog, iz 2012, za 11. i 12. razred.

Zadatak 30: Svaka mačka u Zemlji Čuda je ili mudra ili luda. Ako se desi da se mudra mačka nađe u sobi zajedno sa 3 lude mačke, ona poludi. Ako se luda mačka nađe u sobi sa 3 mudre mačke, onda ona biva obeležena kao luda. Tri mačke su ušle u praznu sobu. Ubrzo nakon što je ušla 4.-ta mačka prva je izašla. Posle ulaska 5.-te mačke, druga je izašla, itd. Nakon što je ušla 2012-a mačka prvi put se desilo da je jedna mačka bila označena kao luda. Koje od ovih mačaka mogu obe biti lude nakon ulaska u sobu?

A) 1. i 2011. B) 2. i 2010. V) 3. i 2009. G) 4. i poslednja D) 2. i 2011.

Želim vam kombinaciju dobre zabave i napornog rada.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 51 min 00 sek

Ja pišem vama, a vi meni recite šta mislite. Voleo bih da saznam o…

Advertisements
od Markus Maki Objavljeno u nauka

One comment on “Dok ne odrastem, ostaću kengur (bez granica)

  1. Povratni ping: Ekonomija je možda ipak nauka? | Markus Maki

Zatvoreno za komentare.