Galerija

Ko ima više nacionalnih Internet domena?

U Zairu 669, bio je zanimljiv prilog o istoriji srpskih domena od .yu do .rs. To me je podsetilo na posao koji sam odavno želeo da odradim. Broj domena je jedan od važnih ekonomskih pokazatelja. Pa evo tu tabele koja za 11 zemalja sveta pokazuje koliko ima domena, broja stanovnika i odnosa stanovnika i domena. Ko god se ikada bavio statistikom, uvek bi trebalo da se podseti one stare izreke: „brojevi ne lažu, samo ljudi koji ih interpretiraju“, pa eto da doprinesem i ja tome malo. Kao prvo, ovo nije totalni broj domena u svakoj od ovih zemalja. Pravna i fizička lica mogu koristiti i druge, nenacionalne domene kao što su .com, .net, .org i tako dalje. Primera radi, našao sam podatak da je u Francuskoj broj nacionalnih .fr domena samo 34% svih domena te zemlje. Upravo zbog toga odnos zemalja nije linearan u odnosu na stanovništvo. Po ovoj tabeli izgleda da Nemačka ima 5 puta više domena od Francuske, ali nema, drugačija je samo distribucija između nacionalnih i nenacionalnih domena.

pogledajmo nacionalne domene malo bolje

pogledajmo nacionalne domene malo bolje

No, mene je u ovoj analizi upravo interesovo broj nacionalnih domena. Kako onda čitati ovu tabelu? Rangirao sam zemlje po broju stanovnika po domenu. Što je manji taj odnos, to je rang viši. Tako je pobednik Nemačka a poslednja je Bosna. Nekada taj odnos jasno pokazuje razliku u ekonomoskoj razvijenosti, što je na Balkanu sasvim jasno, a nekad ne, kao kada se uzmu 4 zemlje Evropske Unije, dok je pravo iznenađenje bio Japan. Dosta je nisko rangiran i tu bi trebalo malo produbiti razloge tog stanja. Dok me Poljska nije iznenadila nesrazmerno visokim rezultatom, jer predstavlja najvitalniju zemlju istočne Evrope i to se vidi i iz ove, kao i mnogih drugih analiza.

Bilo kako bilo, čak i Bosna koja je zadnja na listi, ima, barem za mene impresivan broj od 250 stanovnika po nacionalnom domenu, a u to ulaze i deca i starci i nepismeni, sve zajedno. Kapilarnost interneta je visoka čak i u ekonosmki nerazvijenim sredinama. Naravno, da sam dodao Etiopiju ili neku još siromašniju afričku zemlju, kladim se da bi taj broj bio daleko veći. Eto još jednog razloga, dragi bosanci da se ne kuka previše, ne stojite tako loše.  Dok bi Balkan morao malo da se ugleda na Poljake. Slovenija joj je blizu, ali ostali tako daleko. Brojevi govore jasno.

Evo situacije početkom avgusta 2013 godine. Izvori su mi bile lokalne nacionalne registarske kompanije koje su izlistane na iana.org sajtu.

Država Ime Domena Broj stanovnika Broj domena Broj stanovnika_po
domenu
Rang
Srbija .rs 9.84 M 80 K 123 9
Hrvatska .hr 4.38 M 80 K 55 7
Bosna i Hercegovina .ba 3.74 M 15 K 249 11
Slovenija .si 2.04 M 109 K 19 4
Nemačka .de 81.8 M 15509 K 5 1
Ujedinjeno Kraljevstvo .uk 63.2 M 10460 K 6 2
Francuska .fr 63.8 M 2500 K 26 6
Italija .it 61.1 M 2586 K 24 5
Poljska .pl 38.3 M 2456 K 16 3
Rusija .ru 143 M 805 K 178 10
Japan .jp 126 M 1343 K 94 8

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 50 min 45 sek

Ja pišem vama, a vi meni recite šta mislite. Zanima me šta mislite o…

One comment on “Ko ima više nacionalnih Internet domena?

  1. Povratni ping: Šta je to iTunes? | Markus Maki

Zatvoreno za komentare.