Galerija

Pazi Sad Ovamo! Zair kao prvi balkanski AGR, deo 2

Na kraju prethodnog priloga na ovu temu, govorio sam o tome da je za realizaciju ovog projekta potrebno učešće i nas Zairovaca i vas publike, koja bi u ovom slučaju postala delimično i autor. Naime, ideja Automatski stvorenog ili Generisanog Radija (AGR) ne može da postane stvarnost ako se ne srede meta-podaci, dakle podaci o podacima, odnosno podaci o zvučnim prilozima. Da bi se stvarali novi kolaži, potrebno je nekako izvući priloge iz starih zvučnih zapisa. Kako su sve epizode, što stare, što nove organizovane u monolitske blokove od 1.5 do 2 sata, potrebno ih je kao prvi korak nekako iseckati. Dakle, za svih 700 epizoda koliko ih ima, treba odeležiti početak i kraj svakog priloga. Da, potreban je i početak i kraj, zato što su između priloga muzičke numere, koje nisu potrebne u ovom kontekstu. Za nove priloge koji će tek doći, za autora Zaira ne bi trebalo da bude neki problem to da obeležava, problem je sa velikom količinom već snimljenih emisija.

Ako ima 707 Zaira do sada i ako ima oko 15 priloga po epizodi, to je oko 707×15 ~ 10000 priloga. E tu počinje da postaje sasvim jasno zašto je potrebna i publika. Da se odradi svaka epizoda kako treba, potrebno je oko 15 minuta rada. Rad se sastoji u brzom premotavanju u bilo kom audio plejeru uz praćenje sadržaja. Malo slušate, malo premotavate unapred i unazad dok ne „ubodete“ tačno početak i kraj svakog priloga. 1 minut x 15 priloga je od prilike 15 minuta posla po epizodi. Nije potrebno odslušati sve po redu da bi se našle muzike, dovoljno je malo ekperimantisati i uvo i prsti se brzo uvežbaju. Za jednu epizodu to nije nikakav problem, no za 706 jeste. Evo računice: 706 x 15 minuta = 176 sati = 22 dana rada ako bi se radilo 8 sati na dan. Niko od nas Zairovaca nema toliko slobodnog vremena da to uradi sam.

Ako podelimo posao, to će biti zabava za sve i osećaj da u nečemo učestvujemo

Ako podelimo posao, to će biti zabava za sve i osećaj da u nečemo učestvujemo

Teoretski, postoji još jedan način da se ovaj posao uradi, bez manuelnog premotavanja. A to je spektralna analiza zvuka. Danas postoje programi koji su veoma dobro opremljeni algoritmima da znaju da prepoznaju šta je muzika, a šta govor. Praktično, to nije baš lako jer su u Zairu govorni prilozi često prožeti muzikom u pozadini, tako da mogu lako da zbune automatskog analizatora. Uz to, postoje prilozi, kao na primer vesti, koji su blokovi govora i kratkih muzičkih pauza, koje bi stvorile preteran broj blokova, pa bi sve jedno bilo potrebno ručno popravljanje automatski generisane liste. Tako da automatski način ne obećava previše.

Naravno, možda postoji neko treće rešenje koje nekom u publici može pasti na pamet, ako je tako, neka se slobodno javi, štaviše, poželjno je da se javi, da vidimo ima li nešto još efikasnije i manje ručno.

Dok se ne pronađe to neko super rešenje, ja bih se zadržao na prvom predlogu, da se to odradi ručno. Naravno, mi sami Zairovci bismo to mogli sami da uradimo, ali uz sve naše obaveze, to bi sve bilo gotovo za godinu dana najmanje i ako bi sve bilo na nama bio bi ubistveni posao, jer nas je malo a vas puno, a i pitam se zašto bismo to radili. Zair, nije samo naš, već i vaš. Pa sam razmišljao o jednom crowd sourcing projektu, da se javi određen broj dobrovoljaca iz publike koji ima dovoljno želje i vremena da vremenski markira i da nam pomogne. Nije potrebno previše vas. Kad bi se javilo samo vas 100, tada bi svaki pojedinačno imao da reši samo 7 epizoda, a to je 105 minuta rada. Zaista, to verujemo, ne bi trebalo da bude veliki problem. Modli, radi Zair već 15 godina potpuno besplatno i troši barem 8 sati nedeljno svake nedelje za to za njegovo i vaše zadovoljstvo i kad je zdrav i kad je bolestan i kad je nu putu, i kad je praznik, uvek, nikad ne preskače. Zar ne biste mogli vi da mu uzvratite sa 2 sata vašeg vremena jednom u vašem životu? I taj poklon koji biste mu priredili ne bi išao samo njemu u prilog nego i vama i svim ostalim slušaocima nakon određenog rada, jer bi tako svi mogli da slušaju sa elegantnom jednostavnošću svaki prilog od prvog do poslednjeg. I ne samo to, otvorili biste vrata za automatsko generisanje novih epizoda iz starih. Za to bi bilo potrebno da uz vremensko markiranje dodate i tagovanje, odnosno obeležavanje nekim opisom svaki prilog, kao na primer. Fizika, astronomija, gedžet, ekonomija, medicina, aplikacijski softver, operativni sistemi, naučna fantastika, itd, itd. Naravno softver koji bi koristio te meta podatke bismo mi Zairovci uradili, ali bez podataka, softver ništa pametno ne bi stvorio.

Štaviše, razmišljam ovako. Na kraju priloga ostaviću obrazac za registraciju dobrovoljaca za ovaj posao. Ako se javi dovoljan broj vas, bićemo vam veoma zahvalni jer verujete u ovu ideju i radićemo lepo zajedno. A ako ne, to znači ili da je ideja loša ili da ne želite da podarite drugom čak ni dva sata vašeg vremena. U oba slučaja, projekat nećemo realizovati i rekao bih, bože moj. Bavićemo se drugim projektima. Hajde, ne budite apatični, ovo je prilika da budete deo nečeg novog, lepog i oplemenjujućeg. Ne samo to, ako imate neke predloge kako još unaprediti i sam proizvodni proces i samu ideju, raširenih ruku svaki ćemo čuti i analizirati. U sledećem nastavku još više detalja o samom postupku

Evo i kompletne liste priloga na ovu temu kao i stranice za učlanjivanje u listu dobrovoljaca

 

Ako želite da odslušate, prilozi počinju na 18 min 02 sek

Advertisements

One comment on “Pazi Sad Ovamo! Zair kao prvi balkanski AGR, deo 2

  1. Povratni ping: Pazi sad ovamo! Zair kao prvi balkanski AGR, deo 1 | Markus Maki

Zatvoreno za komentare.