Galerija

Pazi Sad Ovamo! Zair kao prvi balkanski AGR, deo 3

Evo i super konkretnog uputstva kako će tehnički deo projekta Crowd Sourcing funkcionisati, jednom kada skupimo dovoljnu kvotu dobrovoljaca.

Crowd Sourcing znači 2 stvari:

1.) Bilo ko da se prijavi (i bude prihvaćen od strane Ekipe Zaira) biće u poziciji da menja tražene podatke

2.) Ne postoji krajnja istina, odnosno, podaci ne pripadaju Ekipi, već Grupi, to znači da svako od prijavljenih može slobodno da ulazi u fajlove i da dodatno popravlja i menja, čak i kada neko pre toga taj posao odradi, a sistem će biti konstruisan tako da će povremeno skidati nove verzije i tako će Zair kolaži biti sve bolji i precizniji vremenom.

Tehnička osnova je zasnovana na Microsoft Office Online sistemu, preciznije OnLine Excelu, dakle, niko ne mora da ima Excel instaliran na sopstvenom računaru, dovoljno je imati relativno moderan browser na svim operativnim sistemima koje Microsoft podržava, dakle sigurno Windows i Mac OS X, nisam probao na Linux-u, ali nije isključeno, štaviše sasvim je verovatno da i tamo radi, jer je Online Office HTML5 aplikacija.

Svi fajlovi se nalaze na Microsoft OnDrive-u i već spremno čekaju, što se može videti iz priložene slike 1:

Fajlovi epizoda na Microsoft OneDrive oblaku

Fajlovi epizoda na Microsoft OneDrive oblaku

Svaka monolitska epizoda od 1.5 do 2 časa je sačinjena od muzike i od govornih priloga. Svakoj epizodi priložen je jedan XLSX fajl. Unutrašnjost svakog fajla sačinjena je od nekoliko vrsta i kolona. Vrste predstavljaju niz priloga koji je preuzet sa Zairovog web sajta dok kolone predstavljaju:

„naslov“, „početak priloga“, „kraj priloga“ i „lista tagova“.

Početak i kraj priloga, odnosno vremenski prilozi su formatu 00 časova 00 minuta 00 sekundi, gde se koriste skraćenice 00č00m00s, na vama je da stavite tačne vrednosti preslušavajući audio fajl. Nemojte menjati formu polja, to je važno, samo vrednosti.

Ali zato ako primetite da naslovi priloga imaju gramatičke ili slovne greške ili nepotrebne brojeve na početku ili kraju ili ako želite da dodate dijakritike na ošišanu latinicu, čak ako mislite da lista priloga nije dobra, slobodno menjajte sve što mislite da ne valja. Jednostavno idite na modli.rs stranicu u odgovarajuću godinu i proverite sve. Program koji je stvorio sadržaj je automatski parsovao HTML stranice i moguće je ima grešaka. Samo popravljajte. Što bolji sadržaj to bolje.

Excel fajl sa nazivima priloga

Excel fajl sa nazivima priloga

Lista tagova je slobodna, tu možete staviti u principu šta želite, ali bi bilo bolje da koristite standardne tagove koji su priloženi u specijalnom fajlu tagovi.xlsx, jer ako svi budu koristili te standardne tagove, to povećava verovatnoću da će program koji će koristiti ove podatke preciznije stvarati automatske kolaže na zadate teme. Tagovanje se može vršiti po nekoliko kategorija, ja sam stavio temu, platformu i formu za početak. Evo tu je i fajl sa tagovima.

Excel fajl sa tagovima, svi bi trebalo koristiti iste tagove iz ove liste u zavisnosti od sadržaja

Excel fajl sa tagovima, svi bi trebalo da koriste tagove iz ove liste u zavisnosti od sadržaja

Uz to postoji i fajl zair-progres.xlsx, koji će koristiti administrator sistema da prati ko šta radi i koji je progres. Jednom kada se prvi krug obrade odradi, ovaj fajl će izgubiti vrednost zbog Crowd Source principa 2, kada krene svako da menja fajl koji želi. Na početku će podela posla biti organizovana od strane administratora.

Praćene posla, ko, šta, urađeno-nije.

Praćene posla, ko, šta, urađeno-nije.

Kako će se posao odvijati? Svi dobrovoljci će to postajati tako što će ispuniti obrazac za dobrovoljce. Administrator će koristiti taj mejl da dodeli određen broj fajlova svakom dobrovoljcu na obradu. Za to će koristiti Microsoft Office Document Sharing mehanizam, jednostavno će Sharovati neke konkretne XLSX fajlove i Microsoft Oblak će automatski poslati mejlove dobrovoljcima sa linkom koji su mu fajlovi dodeljeni. Sa tim linkom, dobrovoljac ima mogućnost i čitanja i pisanja ponuđenog fajla. Na kraju odrađenog posla, postoji dupli izbor. Ili da dobrovoljac pošalje mejl Administratoru ili da direktno ažurira fajl zair_progres.xlsx. Videću već, šta je od ove dve varijante bolje. Ova druga mi se više sviđa, jer mi je cilj da lično budem što manje kočnica drugima. I to je sve.

Nakon toga Administrator će postati i autor programa koji će krenuti da analizira vaše podatke i stvori program koji će sve to povezati, staviti u relacije i animirati. Nakon toga preostaje svima da uživaju u stvorenom proizvodu. Srećan rad.

Evo i kompletne liste priloga na ovu temu kao i stranice za učlanjivanje u listu dobrovoljaca.

One comment on “Pazi Sad Ovamo! Zair kao prvi balkanski AGR, deo 3

  1. Povratni ping: Pazi Sad Ovamo! Zair kao prvi balkanski AGR, deo 2 | Markus Maki

Zatvoreno za komentare.