Galerija

U anarho-kapitalizmu Microsoft Windows ne bi imao viruse

Zamislite da država propiše monopol da samo jedna fabrika može da proizvodi šrafove prečnika od 5 to 50 mm. Kako bi tržište na to odreagovalo? Ili bi propalo, ili bi inženjeri našli sto načina da ne moraju da koriste te šrafove za konstrukciju bilo kog aparata. Ili bi koristili tanje ili deblje šrafove, koje može da proizvodi svako, pa bi njihova cena bila normalna, ili bi našli nešto drugo umesto šrafova za isti posao.

Da je Majkrosoft imao konkurenciju, gde bi nam kraj bio...

Da je Majkrosoft imao konkurenciju, gde bi nam kraj bio…

Poznat je bio slučaj dugačkog antitrast suđenja između američke države i Majkrosofta, kada je nakon godina parničenja donesena odluka da se Internet Explorer i Windows Media Player ne smeju staviti kao deo Windows-a prvobitno, pa se onda preinačilo u to da sme, ali da to ne smeju biti ni default ni jedini u toj oblasti, ili tako nešto. U svakom slučaju sitna, bizarna i potpuno nekorisna odluka. Dokaz je to da je Majkrosoft držao i drži monopol nad operativnim sistemima i nakon presude Da je državi ikada bilo stalo da rešava monopole na tržištu, ili još boje, kada je ne bi bilo, stvari bi stajale ovako. Jedna ili više firmi, nakon određenog broja godina bi shvatile da je unosno proizvoditi operativne sisteme. Ali ne bilo koje. Kako je veliki broj nezavisnih softverskih kuća već napisao veliki broj aplikacija na Windows API standardu, operativni sistem koji bi bio konkurentan je baš onaj kompatibilan sa Windows-om. Dakle, firme koje bi imale dovoljno resursa i vremena bi napisale svoje verzije tog sistema i takmičile bi se u tome i sa Majkrosoftom i sa drugima, da, na primer, troše na istoj mašini manje memorije, da budu brži, da budu stabilniji, sigurniji, da imaju manje virusa i da budu jeftiniji. Čak kada ne bi dodali ni jednu novu opciju, već bi samo takmičenje bilo na nivou postojećih, ta činjenica bi primorala Majkrosoft da se vraški potrudi da i sama efikasnije pristupi tim problemima. No, kako je Majkrosoft patentirao ne samo svoj proizvod, već i sam programski interfejs, dakle API nivo, nikom osim Majkrosofta nije bilo dozvoljeno da uđe u taj biznis. Kopirajt, državni zakon je sprečio ulazak konkurenata u borbu. Nije Majkrosoft zla firma, zla je država koja sprečava konkurenciju. Šta mislite zašto je danas Unix iskorenjen, a zato postoji ogroman broj njegovih jeftinih ili čak i besplatnih konkurenata iz sveta Linux-a. Šta mislite zašto je PC danas standard, a da li bi to bio da je IBM uspeo da ostvari svoj monopol nad BIOS-om? Majkrosoft je primer gde kopirajt i monopol stvaraju probleme, Linux i PC su primeri gde slobodno tržište stvara ogromnu prednost korisnicima, a i proizvođačima. U slobodnom tržištu, Majkrosoft bi mogao i dalje da bude uspešniji od drugih, nudeći bolju podršku korisnicima, nudeći jeftinije ugovore proizvođačima hardvera, ali sigurno ne bi bio monopolista.

Ponekad, i sami proizvođači stvaraju sebi barijere. Epl je zaista dobra firma koja proizvodi zavidne uređaje u svim oblastima kojima se bavi. No, kako nije u OEM biznisu, sama sebe koči. Zato je Android dominantan na mobilnim uređajima, a Windows na PC-ju. Da Epl dozvoli i drugim proizvođačima da koriste Mac OS X ili iOS, stvari bi stajale sasvim drugačije. Tržište bi bilo podeljeno u drugom odnosu. Ovako Epl drži marginalne kvote. To nije ni malo slučajno, tržišni zakon je veoma jasan.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 23 min 45 sek

Advertisements