Galerija

Zašto ne treba ući u Evropsku Uniju?

Kratko i jasno. Zato što ako je država zlo, velika država je veliko zlo, a najveće zlo bi bila globalna država. A EU je daleko veća država od bilo koje Balkanske države. Znam da sam pisao ranije o tome da EU ima svoje prednosti i bio sam blagodaran prema njoj. Ali, ko ima metodologiju razmišljanja, taj vremenom menja mišljenje. Kad čovek produbi stare ili sazna nove filizofske principe ili pogleda bolje empiriju, vidi nešto što ranije nije video i njegov svet se zauvek menja.

U poslednje vreme, pisao sam prilično o zlu koje donosi bilo koji monopol sile, bilo to mafija, privatna tiranija ili država. Jednom kad čovek dubinski razume te stvari, onda krene da razmišlja o svim svojim stavovima i počne da ih presipitava. Tako je to u logici. Jednom, kad se promene neke početne teze, zaključci nikako ne mogu ostati isti.

Dakle, što je država veća, to je zlo veće. Ali ne u smislu teritorije. Nije EU gora od, recimo, države Bosne i Hercegovine, zato što je mnogo veća u kvadratnim kilometrima. Kada bi EU bacila svoje stotine hiljada strana svih mogućih regulacija i kada bi sebe svela na minimum aktivnosti, recimo na minarhistički ideal, da ekonomiju ostavi po strani, a da se samo bavi čuvanjem pravila igre, odnosno čuvanjem prava svakog da živi i da poseduje sebe i svoju imovinu, EU bi bila daleko bolja država od Bosne. Ili kada bi postojala svetska vlada sa istim minarhističkim pravilima, opet bi to bila bolja država od Bosne. Problem je u tome što i EU i projektovana globalna država uopšte nemaju nikakve namere da smanjuju domen svoje kontrole. EU neprestano dodaje nova pravila za ono što se ne bi smelo regulisati.

Ni u Evropu, ni u Rusiju, ni u naciju

Ni u Evropu, ni u Rusiju, ni u naciju.

Baš zbog toga, treba biti veoma pažljiv i shvatiti šta je prava antiteza EU ili globalnoj državi. To, svakako nije nacionalizam. Pobornici lažne dihotomije tvrde da se ljudi na Balkanu dele na globaliste i na nacionaliste. Zapravo to je čista nacionalistička propaganda. A kako bi drugačije i bilo? Propaganda mora da koristi prevaru kao svoju srž. Antiteza globalizmu je anarhija, nikako nacionalizam. Zamislite da EU propiše jednog dana da se po svim opštinama moraju imenovati činovnici koji na osnovu nekih obrazaca ponašanja određuju ko će se s kim venčavati. To uopšte nije nemoguće, EU propisuje toliko mnogo toga, da se uopšte ne bih začudio da jednog dana osvane i taj novi zakon. EU se već odavno meša u sijaset stvari za koje nema nikakvo moralno pravo. Mešati se u bračne odluke svojih građana ne može se isključiti apriori. Nacionalisti bi tu rekli da oni imaju pravo da određuju ko će se s kim venčavati, a da zla Evropa to ne sme raditi. Dakle, neki tribalni činovnik neke nacije može, dok EU ne može. Dok je jedina prava moralna istina da samo svaki pojedinac sam za sebe može da odlučuje o takvim stvarima. Nacionalisti će često govoriti da globalizatori ubijaju pravo na različitost. Slažem se, ali zašto bi se različitost zaustavila na okviru nacije? Svako od nas je dovoljno različit da ima svoja estetska pravila koja mogu biti u krupnoj suprotnosti sa estetikom nacije u kojoj se slučajno rodio. Nacionalisti će često reći da globalisti koriste neoliberalizam da nametnu svoja pravila ekonomije tako što će uvesti slobodno tržište svima OSIM krupnim kapitalistima koji će biti zaštićeni monopolom sile EU ili globalne vlade. I to je tačno. Srž svake moralne eksploatacije od vajkada do danas je bio da pravila uvek važe za sužnje, ali ne i za vladare. Ali, anarhisti tvrde da slobodno tržište i nezapočinjanje sile mora biti apsolutno i da se niko ne sme izuzeti iz tog pravila. Postojanje države i princip nezapočinjanje sile u direktnoj su logičkoj i moralnoj kontradikciji. Zašto bi nacija, kao neželjeni tampon između lične slobode svakog pojedinca i te globalne države bila uopšte potrebna?

Nacionalisti, budite dosledni. Sve vaše prave kritike koje šaljete EU ili projektu globalne države i sa kojima se ja slažem, primenite dosledno i ka sami sebi i videćete da bi i vaše ideje pale kao kule od karata. Nacionalizam ne može dovesti ni do čega drugog nego do obnavljanja starih loših feudalnih ideja. Religije nam nameću imaginarne bogove, komunisiti nam nameću ovozemaljske bogove, demokrate nam nameću tiraniju većine, dok nam vi namećete bogove nacije. Nema te nacije koja može meni da odredi šta ja mislim da je najbolje za mene. Lična sloboda i univerzalnost racionalne etike su odgovor na svetska zla. Nacionalizam je jednako zlo, kao i ono protiv čega se bori. Od 2 zla nikada dobro ne može da ispadne. Kapitalizam regulisan nacionalnim državama ista je tiranija kao i EU, samo na užoj teritoriji. Nacionalizam je univerzalno loš, bio on američki, nemački, hrvatski ili srpski.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 32 min 10 sek

Advertisements
od Markus Maki Objavljeno u politika