Galerija

Užas, u Grčkoj pobedili marksisti

To što su komunisti ili socijalisti, u svakom slučaju marksisti pobedili u Grčkoj na izborima ne znači da je kapitalizam propao, da se narod vraća „starim dobrim“ vrednostima, živeo Staljin, itd… To samo znači da narod, voli da ga neko laže. Tako smo vaspitani, tako smo odrasli, lažu nas religijom hrišćanstva, socijalizma, pozitivnih ljudskih prava. Glasači su ovčice koje pastiri raznih boja vode od nemila do nedraga.

Da se ne zavaravamo, ko god da je pobedio na izborima, ne bi bilo dobro. Razlika je samo koliko i kako ne bi bilo dobro. Izbor između levice i desnice je potpuno lažan, ne samo u Grčkoj, nego bilo gde drugde. I levica i desnica, i njihove blaže varijante levi i desni centar su svi kolektivistički sistemi. Levica je liberalna što se tiče religije, otadžbine, homoseksualaca, stranačkih manjina, pušenja droge, ali je zato veoma rigidna što se tiče kontrole ekonomije. Desnica je relativno liberalna (mada nije liberalna) što se tiče ekonomije, ali je zato rigidna što se tiče homoseksualaca, religije, otadžbine, policije, stranaca. Ali i jedni i drugi su kolektivisti, jer i dalje sve zasnivaju na porezima i na tome da država mora da postoji. Mada najgore od svega je što kada dođu na vlast, nekako ni jedni ni drugi nemaju vremena da liberalizuju ono za šta su u teoriji liberalni, a svo svoje vreme potroše da učine rigidnim ono za šta su rigidni. Pa tako kad dođe levica, ona krene da raspaljuje sa porezima i neviđenim mešanjem u svaki aspekt ekonomije, a ne stigne da recimo liberalizuje upotrebu lakih droga. Dok desnica kad dođe, odmah krene da širi teror sa policijom, rigidnom disciplinom, izbacivanjem stranaca, a ne stigne da spusti poreze, smanji državne subvenicje itd. Dakle, došla levica ili desnica i jedni i drugi ispolje ono najgore u sebi.

Crvena boja zastava treba da nas podseti na krv koja se uvek desi kad propadnu ekonomije.

Crvena boja zastava treba da nas podseti na krv koja se uvek desi kad propadnu ekonomije.

Vi ste verovatno mislili da ja kao anarho-kapitalista pripadam desnom bloku, pa je možda čudno da kritikujem i desnicu, osim, naravno, levicu. Upravo je to poenta, da nas političari varaju da je društveni život podeljen samo na ta 2 bloka. Ja nisam ni za religiju, ni za šutiranje stranaca, otadžbina mi je nepoznata reč u rečniku, a što se tiče policijske represije, ništa mi dalje nije od toga. Ali političari se trude da nekako naprave paket aranžman rešenje, sve ili ništa. Sačuvaj me bože takvih rešenja i levice i desnice. Tako da je naslov ovog teksta mogao lako da bude i „Užas, u Grčkoj pobedili desničarski ludaci“. Razlika je samo u nijansama. Kada desničari kao skakavci sve pojedu, obavezno sve pretvore u fašizam i narod ide u koncentracione logore, dok kad levičari sve pojedu, obavezno sve pretvore u staljinizam i narod ide u gulage. Gle razlike, drastične.

Vratimo se sada trenutnom zlu, marksistima koji su pobedili u Grčkoj. Pročitao sam njihov predizborni program, svaka druga reč je „dajemo besplatno ovo ili ono“ i „povećavamo porez za ovo ili ono“. To ne samo da neće da funkcioniše i ne samo da će Grčku dublje u probleme da ugura, nego je glupo na elementarnom nivou logike.

Onda se vratimo starim raspravama u kafani sa prijateljima i onim žalopojnim konstatacijama, „eh kad bi svi plaćali porez, za sve bi bilo, …. država bi funkcionisala itd..“ Gospodo i drugovi dragi, stvar je trivijalno rešiva. Već postoji jedna vrsta poreza koja savršeno dobro funkcioniše. Zove se CENA PROIZVODA i svi ga plaćaju koliko mogu i žele. Za vrtić, doktora, školu i ne mora niko da vas tera da ga plaćate. Ako vam trebaju ti proizvodi, vi ih platite. Koliko? Onoliko koliki je nivo konkurencije u tim tržišnim segmentima. Dok god to ne shvatimo imaćemo ekonomije koje će ciklično propadati i slati nas u svetske ratove. Grčka će propasti, povući će za sobom Portugaliju, pa redom: Španiju, Irsku, Italiju, Francusku, …. i opet smo na frontu…. kao i toliko puta do sada.