Galerija

Ima li svedoka u avionu?

Početkom ove 2014. godine, ko je želeo mogao je da prati mega debatu između poznatog američkog naučnog popularizatora i poznatog australijskog kreacioniste. Bili su to Bil Naj (Bill Nye) i Ken Hem (Ken Ham). Sa dosadom i rutinski odgledao sam tu tiradu od 2 sata, ne očekujući ništa novo, samo sam obnovio svoj užas tako što sam po stoti put odslušao argumente van pameti kreacionističke strane. I celu tu epizodu bacio sam u svoj mentalni koš zaborava.

No, pre neki dan, naleteo sam na svog dobrog starog poznanika DarkMattera2525, odnosno na njegovu JuTjub parodiju te debate, koja me je dobro nasmejala. Prepričao sam tu priču i nekoj sitnoj deci, svidela se i njima, pa rekoh, kada je kapiraju deca od oko deset godina, valjda će i ostali, mada deca u mom okruženju su visokog nivoa, a moram da priznam da i sam doprinosim tome. Samo nemam vremena da prevodim od reči do reči, možete da je odgledate na engleskom jeziku, a ja ću se ovde ograničiti da je prepričam.

Možda je u pravu Ričard Dokins kada tvrdi da sa kreacionistima naučnici ne treba ni da debatuju. Oni su ispod minimalnog nivoa ikakve ozbiljnosti

Možda je u pravu Ričard Dokins kada tvrdi da sa kreacionistima naučnici ne treba ni da debatuju. Oni su ispod minimalnog nivoa ikakve ozbiljnosti

Naime, Kreacionista je ponudio „argument“ Naučniku obarajući sve naučne teorije i o genezi svemira i života i o evoluciji i da ne nabrajam dalje zato što naučni metod zahteva da se nauka bavi stvarima koje se mogu posmatrati, testirati i ponoviti u eksperimentima. A kako se prošlost ne može posmatrati, kako nema nikakvih živih očevidaca bilo čega što se dogodilo tako davno, kao što je pre 14 ili 5 milijardi godina, nauka jednostavno izmišlja teorije bez osnove. A kao alternativu, ponudio je Bibliju kao „zapis očevica pod nazivom bog“, gde sve lepo piše kako je sve nastalo. Naravno, Naučnik je raširenih usta i očiju sa nevericom slušao ove „duboke misli“ van ikakve pameti i nije uspevao čudom da se načudi.

No, parodija ovde tek počinje. U sred debate, Kreacionista odgovara na mobilni telefon, policija ga zove jer se desila nesreća u njegovoj kući. Trenutno trči do kuće i zatiče ogromnu rupu na prednjoj fasadi, dok 2 policajca objašnjavaju da nema očevidaca ove velike nesreće i da ne znaju ko je to učinio. Doduše, u samoj kući i dalje se nalazi razbijeni automobil veličine sličnoj rupi na fasadi i da tragovi guma na travnjaku ispred kuće odgovaraju tom autu. U dvorištu kuće još uvek je bio i čovek sa povredama i ogrebotinama, na podu su kapi krvi koje odgovaraju krvi dotičnog. Uz to, analize su pokazale da je dotični bio u pijanom stanju i da u je proverom tablice i lične karte utvrđeno da je on zaista vlasnik tog automobila i da u autu nema drugih vozača. U jednom trenutku policajac pita pijanog vozača da li je video nekoga ko je upao čoveku u kuću, na šta će vozač, naravno, slagati da nije, i tako ga policija pušta, a Kreacionista se lupa u čelo i s jadanjem priznaje da mu je krivo što se ne može utvrditi ko je autor ovog nedela.

Eto tako bi to izgledalo u pravom životu ako bi neko želeo da primeni svoje apsurdne metode o tome da se indirektni dokazi ne mogu smatrati dovoljnim. Naravno da nema živih očevidaca starih 5 milijardi godina da nam svedoče o postanku Zemlje. Meni samo jedno čuđenje ostaje. Kako je moguće da pored toliko znanja koje je tako jeftino dostupno svima postoji tako veliki broj ljudi kao ovaj Kreacionista i koji zaista veruju u to što govore. Kada i zašto se tim ljudima ugasio mozak i kako ga ponovo uključiti? Zar zaista treba da nas čudi izjava iranskog predsednika kako želi da sravni sa zemljom Izrael? Mene ne čudi, ja mu iskreno verujem. Sve što se ikada dogodilo, dogodilo se prvo u glavama ljudi.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 57 min 45 sek

Advertisements
od Markus Maki Objavljeno u nauka