Galerija

Ko mene uvredi, ja njemu razbijem glavu

Pisao sam već o tome šta mislim o traćenju vremena ljudi koji se bave teorijama zavera. Ne zato što zavere ne postoje, ne zato što neke od njih nisu strašne, već zato što je zlo oko nas toliko očigledno bez ikakve potrebe da čitamo tajanstvene knjige, obskurne blogove i znamenite pisce.

Pogledajmo primer. Svi se sećamo događaja sa početka 2015. godine kada su islamski fundamentalisti, džihadisti, ili kako ih ja zovem, dosledni Muslimani od akcije, oni koji ne preskaču redove Kurana, pa ni one gde piše da nevernike treba ubiti, pobili desetak karikaturista iz francuske novine Šarli Ebdo. Nedugo nakon toga, Papa Fransisko I, dao je intervju i u njemu izjavio tako ležerno da se religije ne smeju vređati. I to je ilustrovao narodskim primerom, koji je nedvosmisleno jasan. Rekao je. „Ako meni neko opsuje majku, sasvim je u redu da ga ja udarim, pa to je tako normalno, to je tako ljudski“. Da je to rekao neki Pera iz Mrduše Donje bez dana škola i vaspitanja, to bi moglo da prođe, ali kada to izjavi božji izaslanik najrasprostranjenije religije na svetu, Sveti Otac, čovek koji iza sebe ima decenije teologije i prakse, stvari se ne mogu tako lako oprostiti. To nas uvek vraća na ono staro pitanje. Šta je to Biblija? Šta je to Hrišćanstvo, koje ideje važe, a koje ne? Hoćemo iz Starog Zaveta ili Novog Zaveta. Da li je Novi Zavet prevazišao Stari Zavet ili su to paralelne „mudrosti“, pa zagrebi po potrebi svaki put drugačije. Evidentno je da je Papa ovog puta upotrebio starozavestki recept: oko za oko ili ko tebe rečju, ti njega kamenom. Ali Novi Zavet ne govori o tome. On kaže da neka baci kamen onaj bez greha, ili ko tebi šamar, ti mu ponudi i drugi obraz, voli svog neprijatelja itd… Koliko se ja razumem u teologiju, Novi Zavet bi trebalo da bude ogledalo modernog hrišćanstva, a Stari Zavet je tu ostavljen zbog dokumenta o napretku ljudske svesti, mada je i to diskutabilno jer u Starom Zavetu više je Bog nego čovek udarao ognjem i mačem po svemu i svačemu. Dakle Novi Zavet bi trebalo Papa da citira. Tako da ako mu neko opsuje majku, on bi trebalo da ga ohrabri da mu opsuje i oca, da bi ga suočio sa njegovim zlom, da bi tako pao u iskušenje, pokajao se, očistio od greha i ušao u Raj. Ne, moderni Papa se poistovećuje sa Lazom iz Surdulice koji bi normalno odvalio dangu bilo kome ko bi mu opsovao majku, samo zato što mu je ovog puta tako odgovaralo. Sutra sam siguran da će biti neki citat iz Novog Zaveta. Jedini zavet kome je Papa zaista veran je Zavet Vladanja nad ljudima.

collectivism

Da li je to slučajno? Da li je Papa neobrazovan, glup ili zao? Ja nedvosmisleno tvrdim da je zao. Radi se o evidentnom interesu, gde tvrdi da kada neko vređa muslimane oni mogu da uzvrate, isto tako kao što su Fransiskovi prethodnici to temeljno radili vekovima. I dan danas tvrde da se ne sme vređati ni jedna religija. Stvar je banalno jasna. Ne treba vam doktorat iz filozofije, izuzetna inteligencija, produhovljenost, poseban talenat, potreban vam je elementarni zdrav razum da shvatite šta je suština bilo kog kolektivizma, pa samim tim i religije. Sve počne sa tim, da se ne sme vređati ničija ideja ma koliko pogrešna bila, a onda iza toga mora da krene cenzura, pa izolacija, pa otpuštanje, pa zatvaranje, pa mučenje, pa ubijanje i na kraju ratovi. Svi kolektivizmi, a religija naročito namerno ostavljaju sve protivrečnosti u svojim teorijama, tako da je uvek sve moguće. Potpuno je analogno ako pogledamo svih 250 hiljada stranica zakona Evropske Unije, sasvim je sigurno da bilo ko od nas bi mogao da ode u zatvor za šta god nekom sudiji padne na pamet. Jedini razlog što već nismo tamo je zato što im se nismo direktno suprodstavili, ali kada zatreba uvek se može izvaditi pravi zakon koji nas tereti za nešto.

Je li vam treba veća zavera od kolektivizma? Demokratija, Nacionalizam, Monarhija, Fašizam, Komunizam, Patriotizam, Hrišćanstvo, Islam su svi u svojim suštinama isti. Razlika je samo u detaljima i dužini lanca na kome nas drže. Demokrata ima najduži lanac, tako da mi stoka, možemo više da popasemo, a oni više da izmuzu. Ali najbitnije od svega. Lanac se ne prekida silom, već idejom. Kad shvatite prevaru, lanac sam spadne.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 29 min 30 sek

Advertisements