Galerija

Šalterski službenik

Nema ni jedne zemlje u svetu gde sam bio da je šatlterski službenik bilo koje birokratije bio deo nekog prijatnog životnog iskustva. U najboljem slučaju je neutralan osećaj, ali u proseku propraćen je strahom da će vam nešto faliti, ili ćete morati da čekate predugo, ili da će vas izvređati. I svaki put bi bilo sasvim jasno da službenik ima moć, a vi je nemate, ma koliko suptilno vam to pokazao.

Naravno, radi se o državnim sklužbenicima. O službenicima u privatnim firmama, stvar je isto loša, ali daleko, daleko bolja. Iz jednog jedinog razloga. Zato što službenik privatne firme zna u dubini svoje duše, da ako se mušterija naljuti, da na kraju može da otkaže sve ono čime je vezan za tu firmu, dok u slučaju države ne može. Naravno, osim u slučaju kada je ta privatna firma samo produžena ruke neke državne funkcije.

šalterski-radnik

Nema neke suštinske razlike između šalterskog službenika, policajca ili vojnika. To su sve izrazi monopola vlasti ili takozvanog legalizovanog monopola započinjanja upotrebe sile. Državni službenik zna da iza njega stoje protivrečni zakoni, namerno tako napisani, da kako god i šta god se desilo, da iza njega stoji sila koja brani njega, a ne građane. Duboka, suštinska, ogavna arogancija svake te šalterske gnjide ne dolazi ni iz kakvog poimanja o sopstvenoj vrednosti, već samo iz delegirane sile koja mu je, bez ikakve njegove zasluge, uručena. Jednom kada taj isti čovek izađe iz kutije iza stakla, on se vraća u svoj mali, nikakav životić. I što je veći jaz između jada njegove realnosti i poverene mu funkcije to je nivo njegovog iživljavanja veći. Ali, nije problem on, on je samo simbol pravog zla koji se zove država.

I nemojte se ni najmanje zavaravati ako mislite da je na Zapadu bolje. U neku ruku je i gore. Možda na površini, službenici su trenirani da budu ljubazniji, ali u svojoj suštini su još zahtevniji, jer su predstavnici, jedne od 2 najgore varijante Austrougarske Imperije. Jedna se zove Sjedinjene Američke a druga Sjedinjene Evropske države. Ne, anarhisti ne žele društva bez pravila. Daleko bilo, sistem bez pravila i dogovora vodi u haos, a anarhija i haos nemaju nikakve dodirne tačke. I u slobodnom, anarhičnom društvu će biti birokrata. Ali će njihov cilj biti zadovoljavanje sopstvenog i interesa mušterije, a ne samo svog kao u slučaju državnog birokrate. Ta stvar suštinski menja sve. U društvu bez monopola vlasti, onaj ko je neljubazan prema svojim strankama ostaje bez zarade.

Molim vas da nikada ne pomešate službenike prave privatne firme i države. Svaki put kada bi privatna firma radila posao za državu ili bi je država obavezala da se drži nekih apsurdnih zakona, samo takvi slučaji bi se preslikavali u aroganciju privatnih službenika. U čistoj privatnoj firmi (koja je retkost čak i na Zapadu), svaka mušterija ima svoj glas. A on se zove novac. Da, taj novac koji mnogima smrdi, koji je za mnoge izraz poniženja, vlasti i manipulacije u stvari je jedina oslobađajauća stvar. Samo novcem se može realno glasati. Ovde mi je fino, tu plaćam, ovde nije, tu ne plaćam. Stvari koje niko ne plaća nestaju. U slučaju državnog poreza, tog luksuza nema. Bilo vam fino ili ne, morate uvek sve da plaćate.

Nikada ne zaboravite: u realnom svetu granice ne postoje, države ne postoje, narodi ne postoje, postoje samo neki naoružani ljudi koji vam ne daju mogućnost izbora i koju su uzeli sebi za pravo da imaju vlast. Možete samo da birate povremeno ko će da bude direktor te naoružane firme i u kom obliku ćete da plaćate porez. Da, na površini izgleda kao da su legitimni, kao da su moralni, kao da ih je neko izabrao. A kako znam da je sve to samo na površini? Probajte da odete u svoju opštinu i da im ponudite da nećete koristiti ni školu, ni policiju, ni vojsku, ni ulice, ni bolnice, pa čak ni ulice, ali da zato nećete plaćati porez ni jedan jedini novčić, shvatićete da opštinski službenici za tako nešto nemaju čak ni odgovor. Jednostavno će vam se ili nasmejati u lice ili misliti da ste u najmanju ruku poludeli. Oni tu mogućnost uopšte i ne razmatraju.

od Markus Maki Objavljeno u politika