Galerija

Nepredvidivost Donalda Trampa

Skoro nikad ne pratim izbore bilo koje zemlje, jer nije šija, nego vrat, a i pisao sam više puta o nemoralnosti i demokratije i glasanja. Međutim, ovog puta, zaintrigirala me predizborna halabuka u Americi. Ako pobedi Sanders, o tome sam već pisao. Ako pobedi Klinton, imaćemo Obamu bis, dakle i dalje apsurdno ratovanje svuda po svetu bez rešavanja ijednog pitanja i na žalost nastaviće se kolone izbeglica ka Evropi i povećaće se frekvencija događaja kao u Londonu, Barseloni, Parizu i juče u Briselu, a može lako biti i mnogo gore.

No, pravo je pitanje šta će se desiti ako pobedi Donald Tramp. Što ga više mrze njegovi iz njegove republikanske partije, to se meni taj čovek više sviđa. Mora da nešto ipak valja u njemu, kad ga se tako plaše njegovi. Ono što je sigurno da on nije ni Hitler, ni rasista, ni ženomrzac, niti bilo šta ogavno što mu pripisuju. Tri elementa su bitna kod njega. 1.) Mediji ga mrze jer ga ne mogu kontrolisati, jer ide čistom populističkom linijom. Odlično prati strahove glasača i ide im uz dlaku, a posebno zato što prkosi medijima. Da se razumemo, čak i kad bi demokratija bila moralna, opet ne bi mogla da postoji, jer mediji su ti koji forsiraju iskrivljenu verziju realnosti prosečnom čoveku koji nema ni volje, ni mogućnosti da razmišlja i da zna. 2.) Finansira samog sebe, dakle ne mora da se udružuje sa burazer kapitalistima koji zbog toga ne mogu da ga ucenjuju i to mu daje ogromnu slobodu delovanja 3.) To je čovek koji nema jasan program, ima buljuk populističkih nabacanih parola, ali niko živ ne zna ni šta stvarno misli, niti šta će stvarno uraditi kad i ako ga izaberu.

Opasan igrač. I kad kaže nešto što vam se svidi, oprez.... Najbolji izbor je uvek NEIZBOR.

Opasan igrač. I kad kaže nešto što vam se svidi, oprez…. Najbolji izbor je uvek NEIZBOR.

Međutim, činjenica da mu njegovi republikanci spremaju linč na predstojećoj konferenciji kada će odlučiti ko će biti njihov kandidat, nezavisno od volje glasača u predizbornoj trci, govori da nešto gadno smeta klasičnim političarima. A to što im smeta je najverovatnije to što će sigurno jako omesti pajtaški odnos politike i biznisa ostalim političarima. Svi političari su u politici samo i isključivo zbog toga. Ja ne znam da li je Tramp lud ili naivan, jer za takve stvari političari se ubijaju, ne samo u Srbiji, nego i bilo gde, ili je pokvareniji i lukaviji od ostalih pa će jednostavno, kada pobedi, samo promeniti ploču i poreći sve što je rekao do sada i postati klasičan političar. U svakom slučaju veoma je prijatno čuti od jednog desničara optužbe na račun Buša o tome da je rat u Iraku bio greška, da su srušeni njujorški soliteri Bušova odgovornost, da Amerika nije država nego geografski prostor bez ikakvog reda i zakona. A posebno je bitno to što ima hrabrosti da kaže šta je to islam, ko je i zašto kriv za potoke izbleglica u Evropi i što ne smatra Kinu i Rusiju neprijateljima, već mogućim saveznicima u rešavanju krupnih problema.

Bilo kako bilo, šta god rekao neki političar, kako u demokratiji ne postoji ni jedan zakon koji obavezuje pobednika da ispoštuje ono što je obećao, sve je to okači mački o rep. Tramp, daleko više nego svi drugi političari potpuno je nepredvidiv. Može zaista postati tiranin, a može i rešiti neke probleme. To je samo još jedan od mnogo razloga zašto država, bilo koja, nema nikakvog smisla za običnog čoveka. Ali, pazite se jako da ga ne potcenite. On nije klovn, nije ni budala, on je veoma inteligentan igrač koji igra svoju igru, za koju samo on trenutno zna kuda vodi i zašto je uopšte igra. Možda će se kasnije otkriti da ima neke velike legalne probleme oko svojih biznisa i možda želi da postane predsednik zbog moći i imuniteta. Jer Tramp vrlo dobro zna šta je to državna pravda: garantovana NEjednakost pred zakonom.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 49 min 30 sek

od Markus Maki Objavljeno u politika