Galerija

Kada je zaćutao Dušan Radović…

Evo zanimljivog epiloga čoveka kome je vlast zapušila usta bez i malo pardona.

Ceo tekst možete naći ovde:
http://www.6yka.com/novost/105500/kako-je-ucutkan-dusko-radovic-recenica-koja-je-dosla-glave-najvecoj-legendi-beograda

A evo najbitnije rečenice, koju ću da komentarišem:

„…Duško je već u to vreme bio bolešljiv, a onda su ga stres i šok zbog ukidanja emisije dotukli. Razboleo se. Nismo odmah znali o čemu je reč. Dobio je upalu produžene kičmene moždine, bolest koju izaziva jak stres….“

Onaj ko govori bitne stvari, a Radović je to radio, mora imati empatiju prema nasilniku. Bilo je to dosta naivno sa njegove strane da se toliko šokira što je sklonjen. Zna se dobro šta je to vlast, bilo koja, a najviše komunistička. Da li se zebra šokira kada je lav juri? Komunizam i sloboda govora su nebo i zemlja. Duško se smatrao inteligentnim čovekom. Inteligentni ljudi moraju da znaju šta je to vlast. Tu nema mesta nekom čuđenju. Možda je jako ružno to što mu se desilo, ali svakako nije čudno.

Danas su stvari mnogo bolje, zahvaljujući, naravno i Dušku, ali nikada, ni u jednom trenutku, niko ne treba da se iznenadi, a ponajmanje šokira da će nekom naše reči i te kako zasmetati. Upravo zato ih i izgovaramo. Meni je sasvim jasno da kad pop ili političar ili kapitalista, političarev pajtaš čitaju moje reči, da im nije drago. A što bi im, pa, bilo.

Meni je jedino krivo što u današnjem svetu ima previše laprdanja svih mogućih budala, pa onda oni koji govore bitne stvari, izgube se u šumi besmislica, ali i to mi je jasno zašto je tako. Vlast je pametna, osim što je zla, uvek traži način da sputa svoje neprijatelje. Vlast ne možete promeniti, uticati na njenu moralnost, na grižu savesti. I ne pomišljajte na to. I čak kada vlast i popusti, to ne znači da je postala dobra, nego da ste vi malo jači. Ne popuštajte nikada, nego nastavite dok ne nestane.

Advertisements