Galerija

Šta je to državni zakon?

Zastupnici državnog sistema uređenja društva reći će da država nije stvorena da maltretira ljude, već da drži kakav takav red. Barem tako kažu neke pseudo društvene nauke, ali nije s goreg da se podsetite na čemu se zasniva taj, takozvani, red.

Uzmimo jedan običan zakon, plaćanje TV pretplate državne televizije. Ako postoji zakon da svi, ili barem svi koji imaju neki aparat na kome je teorijski moguće gledati državni program, tada svi moraju da plaćaju pretplatu nezavisno od toga da li gledaju ili ne. Dakle, kada vam stigne račun u sanduče, vi ne možete da odete do opštine ili televizije i da izjavite da ne gledate program. Ne možete čak ni da zatražite da vam ga skinu sa kablovske. Šifrovano ili ne, gledali ili ne, postpuno je svejedno. Ako ste Hrišćanin, kad komunicirate sa bogom vi ga pitate za savet šta da radite, da li je moralno da plaćate nešto što ne trošite, niti želite da trošite. Ako ste ateista koji poznaje racionalnu etiku, tada ćete veoma brzo shvatiti da se ovde radi o jednostranom započinjanju nasilja. Bilo da vam bog da mig ili poznajete racionlnu etiku, ovde je objektivno očigledno da se radi o naplati reketa. Nezavisno od toga koliko on košta 1 novčić ili milion, potpuno je isto. Dakle, vi sa svojom božjom zapovešću „ne kradi“ ili sa racionalnom etikom koja kaže da krađa ne spada u univerzalno poželjno ponašanje znate da ste na pravoj strani, jer niti ste glasali za nekoga da odlučuje u vaše ime, niti ste potpisali ikakav ugovor sa televizijom. I zato odlučite da se suprodstavite objektivnoj nepravdi. Odlučite da ignorišete nasilnika. Ono što će se desiti je da će vam dolaziti opomena jedna za drugom i na kraju ćete dobiti i poziv na sud, otićićete na sud i tamo glatko izgubiti i dobićete presudu da morate da platite i pretplatu i kamate i sudske troškove. Vi naravno to ne želite, jer ste nepravedno osuđeni i dalje ne plaćate. Onda će doći činovnik u vaš stan u pratnji policije da vam uzme nešto od vaše imovine. Vi naravno nećete dati i nema veze što ispred vas stoji mrga u plavom kostimu sa pretećim pogledom. Kad budu krenuli da vam iznose stvari vi ćete to sprečiti, jer se vi branite od lopova. Policija će početi fizički da vas napada, vi ćete se braniti, sukob će prerasti u tuču, krenuće pendrek, vi ćete da se branite motkom i na kraju će policajac izvaditi pištolj i upucati vas. Bićete ranjeni ili mrtvi. Zbog 1 novčića TV pretplate. Dakle vi ste mirno sedeli kod kuće, nikog niste dirali, nikom ništa ukrali, niste trošili ničiji program, a završili ste upucani.

war zone

Vi to veoma dobro znate da je tako. Zato i plaćate pretplatu, jer znate da će vas upucati, sasvim sigurno, kad-tad, kad dođete na red. Eto, to je državni zakon, bez imalo preterivanja. Kako je to sa privatnom TV pretplatom? Jednostavno nakon nekog negodovanja i ljutnje, TV kompanija će vam isključiti TV program i to je to. I ne samo to, nakon par meseci počeće da vas zovu 5 puta dnevno sa neverovatnim ponudama da im se vratite. Eto, to je suština razlike između privatnog i državnog sektora. Privatnici vam nude sniženja i bolje prozvode, a država metak.

A vi idite pa glasajte. Glasanjem tek ćete malčice da prevagnete da li će vas tući po tabanima ili po bubrezima. Samo neglasanjem ukidate legitimitet mehanizmu. Ali svako od vas želi 5 minuta više malo boljeg tretmana za sebe nego pravu slobodu za vas i vašu decu. Dok to ne raščistite, nema vam pomoći, nastavićete da radite protiv svog interesa.

od Markus Maki Objavljeno u nauka