Galerija

Danas Amerika ne bira kralja, već predsednika

Šta god Amerika odluči danas, neće se desiti ništa drastično odmah, ni u smeru dobra, ni u smeru zla. Amerika je ipak sistem sačinjen od mnogo komponenata. Tu su Kongres, Lobisti, Mediji, Univerziteti, Vojna Industrija, Vladari iz Senke, Druge Države, Mafija i zaista mnogi drugi. Ko kod postane predsednik ne može tek tako da radi šta hoće. I cela ta retorika bilo da je Trump ili Hilari, više je nego preterana. To je jedan veliki šou biznis. Ni jedan predsednik nema ni teorijske, ni praktične mogućnosti da uradi ni delić onoga što sada najavljuje. Predsednik uopšte nije toliko važan koliko ga mediji predstavljaju.

Daleko od toga da je nevažan, ali mnogo više na duže staze, nego u nekoliko sledećih godina. Ja mislim da Amerika treba da izabere Trampa. On jeste veliki skok u nepoznato, ali kako predsednik nije kralj, već samo mali deo mnogo većeg i jačeg sistema, Amerika treba svetu da da neki znak, da želi nešto da promeni. Ako ništa drugo da uspori ono što Hilari i njeni prethodnici rade i Americi i svetu.

Tramp je barem na rečima američki nacionalista, što znači da nije za stvaranje svetske države. Kada se Amerika bavi sobom, a ne Irakom, svetu je daleko bolje. Tramp je, barem na rečima, izraziti branilac zapadnog belog muškarca. Danas u Zapadnoj Evropi i u Americi demokratijino ime je žena, a belom muškarcu se nabija kompleks kolonijalizatora, robovlasnika, patrijarhalnog nasilnika, hroničnog silovatelja žena i mentalno retardiranog. Posledica toga je multikulturalni fašizam na razne načine, pa i preko nasilnog doseljavanja miliona muslimana. Tramp je, barem na rečima, od svih trenutno raspoloživih kandidata u obe američke partije nešto najbliže modelu kapitalizma prosečnog Džoa umesto korporativnom kapitalizmu. Tramp je, i na rečima i u praksi ogromni neprijatelj mainstream medija, koji jesu pravo oličenje čistog zla. Hilari je sve suprotno od toga.

hillary-mother-pig

Ako Tramp pobedi, pitanje je šta će bilo šta od ovoga postati praksa, a ne samo teorija, bilo zato što u demokratiji ne postoji ni jedan zakon koji obavezuje da kandidat održi svoja obećanja bilo zato što, ponavljam, predsednik nije monarh, on se pita samo malo. Sistem odlučuje. S druge strane Hilari je sinonim za današnji sistem. Ona ne treba ništa da menja, ona jednostavno treba da zameni Obamu, koji je zamenio Buša, koji je zamenio Bila Pohotnika i tako redom.

Naravno, ja kao ubeđeni anarhista uvek savetujem svima da ne glasaju ni za koga, jer je to najbolji način da se pokaže sistemu da ne valja. To je najjači FUCK YOU, kako kaže Majkl Mur. Ali mediji su toliko napujdali mase, da se to ne može očekivati sada. Tako da ako neko zaista hoće da ide da glasa, neka glasa za Trampa. Šta će posle biti, videćemo, ali jedno je sigurno. Iako ima razlike između 2 kandidata, iako je Tramp bolji izbor, u stvari tu nema pravog izbora. Ovi izbori su pokazali koliko je demokratija propao, zao, besmislen i jadan sistem. To je uvek tako bilo, samo je ovog puta više nego očigledno. Demokratija je toliko propala da sada isplivavaju olupine broda koji je odavno lupio o hrid. Do sada su političari uspevali bolje da sakriju svoje zlo, sada je to jasno i klincima. Hilari i Tramp su idealni foto-modeli za umirući sistem.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 33 min 00 sek