Galerija

FUCK YOU ESTABLISHMENT!

Sinoć sam proverio razne kladionice da vidim kako stoje stvari. Odnos je bio oko 4 prema 1 u korist Hilari. To znači da sam uložio 1000 eura, danas bih dobio više od 4000. Za 10 minuta rada. Ali nisam to učinio. Jer sam bio ubeđen da će pobediti žena Bila Pohotnika, mada to ni najmanje nisam želeo. Mainstream mediji su toliko stravično bili protiv Trampa, da su svi pali u nesvest jutros kada su osvanule vesti o nemogućoj pobedi. Dok sam izlazio iz kuće, komšije su bile unezverene, kolege sa posla u šoku, jedna koleginica je čak zaplakala. Čuo sam se sa svojom decom, neki njihovi drugovi iz škole su se veoma agresivno ponašali prema profesorima. Ma, prava histerija.

Međutim, nemoguće se ipak desilo. Iako su sve ankete davale Hilari kao pobednika, desio se Brexit Bis. Dakle, ljudi nisu iskreno odgovarali anketarima jer im nisu verovali, čuvali su svoju tajnu za kućicu sa zavesom.

Ne mogu da kažem da sam srećan, jer dok god postoji država, živimo kao robovi, ali sam zadovoljan. Pobeda Trampa je jasan znak koji su Amerikanci poslali prvo sebi samima, a onda Zapadnoj Evropi. A taj je da se može pobediti čak i protiv najgore moguće propagandne mašinerije medija. Od kako pratim razne izbore, ni jedan kandidat nije bio toliko blaćen kao Tramp. Međutim, u zadnjih godinu dana svedok sam rađanja armije malih, pa i ne tako malih alternativnih medija, što su preko Web-a i JuTjuba udarali tako čvrstu kontru sistemu, da nije toliko čudna Trampova pobeda. Ipak iznenađen sam, jer jedno je teorija, drugo je praksa. Mada sam znao da je CNN (i slični) silazio do bednih 6% poverenja svojih gledalaca, ipak, tek sada je postalo jasno da je alternativa odradila svoj posao. U Americi je Internet pobedio CNN.

trump-triumpant

Za mene je pobeda Trampa veliki dokaz da sloboda govora zaista nije mrtva u Americi i to mi daje velike nade da se nastavi sa tim, jer Tramp svakako neće doneti slobodu, nije anarhista, ne računam na njega, ali je pokazao da se može. Dobra organizacija, izuzetan marketing zaista rade. Od njega lično ne očekujem mnogo. Već bi mi bilo dovoljno da zakoči zahuktano povećanje američke države što po svetu, što u lokalu. Kočenje povećanja je već mnogo. A alternativni mediji u međuvremenu da nastave sa svojim radom sa ciljem da se nastavi sa širenjem ideja da postoji alternativa trenutnom sistemu, čak i Trampovom.

Sad da se vratim na dugoročne posledice i važnost predsednika. Da je pobedila Hilari, verovatno bi u njenih 4 do 8 godina bili legalizovani na prečac svi ilegalni imigranti što bi dodalo 10-30 miliona glasača demokratskoj partiji, a to bi značilo da republikanci (niti bilo ko drugi) ne bi mogli da prevagnu u narednih nekoliko decenija. To bi tek bilo povećanje autokratije. Izbori bez izbora. Ako Tramp tokom svog mandata ipak uradi tu glupost umesto Hilari, to bi značilo da je on zaista idiot kao što su o njemu mediji govorili ili ono što sam govorio u prošlom prilogu, da je sistem zaista jak, a predsednik nije kralj.

Za danas, otvaram flašu da nazdravim, ali već od sutra nastavlja se borba. Brexit, Tramp, to su samo mali koraci ka mnogo bitnijim promenama. A najveće od njih moraju u nama da se dese. Dok god mislimo da se nasiljem mogu rešavati problemi, imaćemo državu na glavi.