Galerija

Dva posvađana pilota oboriše avion

Naleteo sam na prvi spot nove kampanje za predsedničke izbore na proleće u Srbiji. Kao i sve u politici, radi se o leskovačkoj mućkalici za 2 osobe.

Radnja: u avionu pod imenom Srbija 2017, pilotiraju 2 posvađana kapetana i svaki vodi na svoju stranu. Naravno avion ponire i uzdiže se, skreće naglo čas levo, čas desno. Putnici u panici, avion samo što nije pao i tada se pojavljuje aktuelni premijer, gleda u kameru i objašnjava da kada bi Srbiju vodila 2 posvađana kapetana, premijer i predsednik, da bi se to isto desilo i sa državom.

Naravoučenije: U demokratiji svi treba da glasaju za jedne, opozicija ne treba da postoji, predsednik ne treba da kontroliše premijera, sudstvo ne sme da bude nezavisno, institucije moraju da slušaju, a država, to je privatno preduzeće jednog čoveka. Dakle, nema čak više ni suptilne propagande, stvari su ogoljene do svog apsurda.

Dopuna: Da bi spot bio realističniji, trebalo di dodati nekoliko scena. Prvo: stjuardese dok bi šetale centralnim hodnikom, vadile bi novčanike uspavanim putnicima, ako bi neko naručio sok, koštao bi 50 eura po čaši i sadržao bi i sredstvo za uspavljivanje. Ako bi se neko pobunio, stjuardi bi toga trenutno izvadili iz sedišta, odneli do kuhinje u repu aviona i tamo ga izbatinali, a ako nije dovoljno i izbacili napolje. Monitori za zabavu bi umesto filmova puštali koncentrične animirane krugove da hipnotišu još ono malo budnih što je preteklo od soka. Ali nije ceo narod u avionu. Na zemlji bi partijski zaposlenici umesto da vode računa o aerodromu, pili pivo i igrali poker. Vlasnici avio kompanije su partijski pajtaši koji su liderima platili kartu i limuzinu koja ih čeka kad izađu i po jednu kuću na svakoj destinaciji gde bi sleteli. A na vrhu tornja radara kontrole leta, vijori se plava zastava sa žutim zvezdicama.

Analiza: Avion se u ovom spotu zove Srbija, ali bi potpuno jednako mogao da se zove i Nemačka, Španija, Hrvatska ili Poljska. A o sukobu centara vlasti, već sam pisao dan pre izbora da koga god Amerika izabere, da to neće biti kralj. Demokratija, iako je diktatura, ipak nema jedan centar moći. To se vrlo brzo pokazalo tačnim. Predsednik je izdao dekret za privremenu zabranu ulaza ljudi iz pojedinih zemalja sa muslimanskim većinskim stanovništvom. I da li je prošlo? Nije, ustavni sud je to oborio. Ne, ja ne govorim da je demokratija zbog toga dobra, niti da je popravljiva, ali ambicioznim vladarima i to malo kontrole smeta. Svaki ambiciozni vladar želi da postane kralj. To je u prirodi vlasti. To je čista biologija, tu se ne može ništa. Zato se vlast mora i ukinuti.

Alternativni spot: umesto aviona, putnici bi bili u vozu. Kada bi se posvađale dve mašinovođe u lokomotivi, tada bi neki putnik iz prvog vagona samo otkačio kompoziciju. Lokomotiva bi se sigurno ubrzo slupala, a putnici, kada bi voz spontano stao, bi mirno izašli i polako stigli do destinacije peške. Malo umorni, ali živi, zdravi i sa novčanikom u džepu.

Zaključak: Ljudi, vi zaista jeste u avionu u koji su vas na silu uterali i jeste taoci egomanijaka koji uvek na kraju sruše avion. Ali rešenje nije ni u boljem avionu, ni u poštenim pilotima. To nikada neće biti. To je biološki nemoguće. Kad i vlast donosi boljitak ostalima, to je isto kao kad seljak ulaže da mu štala bude čistija da bi imao veći prinos krava. On može i da zaštiti krave od vukova, ali samo da bi mogao on da ih pojede. Ništa se od vlasti može više očekivati. Ma kakva ta vlast bila, ma koliko se ozbiljno politikom bavila, ma kakva elita bila, ma koliko malo korumpirana bila. Svaka, pa i najbolja vlast je uvek tu samo zbog sebe i uvek na štetu sužanja. A mnogi su toliko očajni da bi bili i zadovoljni da ih pojede vlast umesto vukovi, samo da to bude što kasnije. Odlučite sami, hoćete li biti krave ili ljudi. Za to nije potrebna promena svesti, svi mi to već znamo rođenjem da nismo ničije krave. No škola, mediji i zli intelektualci nas uče da je vlast i država nešto dobro. Da je to tako, ne bi bio potreban dril celog života da u to poverujemo. Nama nije potrebna promena svesti nego da ukinemo one koji nam nasilno ubijaju urođene etičke intuicije.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 48 min 25 sek

Advertisements
od Markus Maki Objavljeno u politika