Galerija

Miroljube Petroviću, nevoljo jedna!

Širok je dijapazon ideja koje ovaj čovek promoviše, ali ću se usresrediti samo na one opasne, one koje direktno ugrožavaju egzistenciju prosečnog čoveka. Pre toga bih samo površno da se dotaknem sukoba kreacionizma i teorije o biološkoj evoluciji što takođe spada u njegov asortiman. Najbitnija stvar, da podsetimo po milioniti put, da evolucija ne objašnjava nastanak života, ona se time čak i ne bavi, ona objašnjava prelaz jedne vrste života u drugu. Dok kreacionizam pokušava, ali u tome ne uspeva, da objasni ko je i kako sam život, pa i čoveka stvorio. Nastankom života bave se druge naučne oblasti, pa tako postoje hipoteza o panspermiji, hipoteza o kontinuitetu i druge, ali još ne postoji neka teorija, dok teorija evolucije to nikako ne objašnjava niti to biolozi tvrde. Dok kreacionizam ništa ne objašnjava, to je samo jedna smela izjava bez podrške. Evo ja trenutno mogu da kažem da smo mi samo simulacija nečijeg kompjutera, da mi u stvari ne postojimo. I hipoteza o božjem stvaranju i hipoteza o simulaciji, samo su bombastične izjave. A to što nauka, danas, ne objašnjava nastanak života, ne znači da neka druga proizvoljna izjava objašnjava.

No, da se mi koncentrišemo na nešto mnogo opasnije, na razorne savete koje ovaj zli čovek tako olako seje gde god se pojavi, a to što je iz mraka alternativnih medija dospeo u glavna javna glasila, samo pokazuje da on vlasti odgovara, jer svako ko širi glupost, mrak, anesteziju misli i zaluđivanje, uvek je koristan svakoj vlasti.

Postoje 2 Miroljuba: Miroljub komedijaš i ozbiljni Miroljub. I jedan i drugi isto pričaju, potpuno isto, samo je komedijaški pristup korisniji da se dopre do što širih narodnih masa, no čak i kad ga slušate kad je ozbiljan, kad ne pravi grimase, kad ne krivi glas, kad nema rugalački ton, kad je hladan i staložen i miran, opet priča stravične stvari.

U svojoj suštini on kaže sledeće. Na ovom svetu vlada zlo, jedno zlo se bori protiv drugog, nema borbe dobrog sa zlom. Bitka se bije između toga koji će silnik prevladati. A dobrim ljudima preostaje da se sklone, pa onda ide onaj cirkus sa selom, paprikama, izvorom vode, guslama i da sačekamo da zlo prođe. Kao da je zlo koncentrisano samo po gradovima, kao da nikad nije zabeleženo da zli satru razoružane seljake. Samo on na to ima odgovor da to nije ni važno, da čak iako se desi da zli ubiju dobre ljude na selu, da to bog vidi i da će ih nagraditi rajem. Zaboravite na sve druge stvari koje on govori, koje su istinite i koje su važne i korisne mada su prenaglašene kao i sve kod njega, kao to da je važno kako se bira žena, porodica, koliko su loše škole, da zdravlje ulazi na usta, da su higijena i kretanje uslov za zdravlje. Sve to su ionako samo korisne oblande u koje su uvija centralna zla tema, jer sve propagande tako rade. U nešto istinito gurneš gnusnu laž. A Miroljubova laž je jedna od centralnih tema hrišćanstva, a to je poziv na radikalni pacifizam, barem Novi Zavet to govori, u starom je to bilo drugačije. Na to dodajte i njegovu sledeću rečenicu, to da ljudi ne smeju da se mešaju u vlast, jer je svaka vlast od boga dana, mi prosečni u to ne treba da se mešamo, jer kao što mislimo, a varamo se, da možemo da budemo fudbalski selektori, tako se još više varamo ako mislimo da možemo išta o politici da se pitamo i razumemo. Dakle, tvoje je da budeš miran na selu, sagnut dok okopavaš papriku, da ćutiš i stvaraš porod, a na vlastima je da odlučuje šta će i kako će sa tobom, a ako prođu nasilnici i roknu te, šta se brineš, ionako ideš u raj. Mada, postoji i treća Miroljobova izjava kad se on hvali kako su njegovi preci razbijali Turke. Pitam se, što oni nisu sadili papriku i čekali da ih Turci preko kolca pošalju u raj. Izgleda na prvi pogled kao protivrečnost, ali kod hrišćanskih apologeta, to nije slučajno. Možeš da se boriš protiv spoljnjeg okupatora, ali moraš da ljubiš sopstvenu vlast.

Da na ovom svetu zaista postoje Bog i Đavo, ja bih zaista pomislio da je Miroljub ili sam đavo ili je sa njim ugovor potpisao. Jer tako nešto je najgora moguća stvar koja se može poručiti dobrim i mirnim ljudima. Ćuti i pati, a i na ovom svetu i na onom postoji neko ko misli o tebi. Dakle, prepusti se, marvo, milosti zemaljskog i nebeskog gospodara. Doduše to nije ništa novo, od kada postoji hrišćanstvo, to razni Miroljubi govore vekovima da opravdaju moral gospodara, odnosno da mu daju alibi za njegovo samo postojanje.

Miroljube, zašto uteruješ ovce u torove na klanje? Ako već tvrdiš da ima boga, zašto ne govoriš ljudima da ne slušaju zemaljsku vlast, već samo boga i njegove zapovesti, a to znači ne ubij i ne kradi, ali i oko za oko i zub za zub, ako te neko napadne. O Miroljube, Miroljube, ako ovako pomažeš ljudima, nemoj više da nam pomažeš! A vi što se oduševljavate njime, razmislite malo o sopstvenom mentalnom stanju. A ako niste znali da je dobro jesti zdravo i vežbati, a da je loše varati ženu i drogirati se, teško vama sa vama samima.