Galerija

Šta se dešava kad se ovce pobune? Videli smo u Kataloniji

Demokratija važi samo ako se njeni rezultati sviđaju vladajućoj klasi. Kada rezultati demokratije smetaju glavnom stočaru, kada ovce krenu da beže iz tora, onda krenu da rade pendreci i krv počne da curi ulicama.

U državnom aparatu, ne postoji drugo sredstvo nego sila. U demokratiji možete da glasate za bilo šta nebitno, osim za sopstvenu slobodu. Ta opcija nije uključena. I kad se referendum koji se gazdama ne sviđa dogodi, šta onda one rade? Da li sednu da popričaju sa secesionistima? Da li organizuju javnu tribinu? Da li krene diskusija, da li postoji sloboda govora i izbora? Naravno da ne.

Dobro je što se ovo sve dogodilo. Možda će to malo probuditi mnoge iz dubokog medveđeg sna. Sa državom nema razgovora kada se njeni fundamenti dovode u pitanje. Sloboda nije nešto što je na ponudi. Nije sada po sredi Balkan «divljih» ljudi. Težak incident se dogodio u toj «civilizovanoj» Evropskoj Uniji, uređenom sistemu koga mnogi sanjaju, tamo gde vlada pravna država, tamo gde zakon ima neki smisao. Videli smo dobro na delu, kako to funkcioniše.

Mene to ni malo ne čudi, to je uobičajena automatska reakcija, još su dobro i prošli oni koji su dobili batine. Ali nije svako zlo skroz loše. Ovo će pomoći ljudima da vide da država nije tu da vodi računa o nama, kako to redovno priča, već da nas drži za eksploataciju. Ljudi će polako shvatiti da se zakoni moraju bazirati na nekom solidnom sistemu principa, a ne da može da se izglasa bilo šta samo zato što je tako rekla većina.

Katalonci izdržite, budite složni i jaki. Dajte primer svetu. Vi ste mali korak ka nečemu što je tako normalno, da svako živi s kim hoće. Sanjam da doživim da vidim SAD da se raspada. Nikom ne želim rat ili nemir, želim im samo da se oslobode stege centralne vlasti tog abnormalno velikog represivnog aparata.