Galerija

Sjajna vest, ode Zair sa «Radio Beograda»

Upravo sam pročitao sjajnu vest koju je objavio Zoran Modli. Od juče nema emisije Zair na «Dvestadvojci». Moj radijski urednik odlučio je, dodao bih konačno, da ne poklanja više medijskom predstavniku centralnog monopola sile, svoga i našega uma trud.

Javni servis, kao i sve druge mudro smišljene podlosti, nisu drugo do nešto suprotno od onoga što je izrečeno. Kao što je porez krađa privatne imovine građana, vojna obaveza najgori vid robovlasništva, tako je i javni servis samo zamena za privatni servis vlastodršca. To što su neke smelije emisije prolazile do sada, pa nisu bile skinute ili drastičnije cenzurisane mnogo ranije, nije zato što do sada nisu smetale, već zato što Radio Beograd ima zanemarljivu slušanost, tako da nije bio nikakva ozbiljna pretnja Pinku ili Hepiju. Na njima, zaglupljivanje i manipulacija rade punom parom i dalje, a target tih medija su budžetlije koje i održavaju demokratiju u Srbiji, dakle državni službenici i penzioneri, posebno penzioneri.

Onaj ko želi da se bavi alternativnim medijima ne samo da mora da ode na Internet, već na Internet u inostranstvu, odnosno da ne drži svoje sadržaje na domaćim serverima. Penzioneri ionako slabo prate Internet, a mi i ne želimo da nas oni prate. Da su oni nešto vredeli u prošlosti, sprečili bi pokolj devedesetih, a umesto kapitalizma, zahvaljujući opet njima, dobili smo ovaj ekonomski fašizam. Čast izuzecima, ali većina nikada ništa nije znala ni o čemu, tako da im je sada jedina uloga da se sklone sa ove životne pozornice i prepuste svet mlađima.

Nije da su mlađi mnogo bolji, ali bar sa njima ima nekakve šanse, neka nova znanja sada mogu da dopru do njih, a kako mladost znači fleksibilan um, isplati se obraćati im se.

Što se mene tiče, mogu sutra da ugase ceo RTS, a emisije koje su vredele u prošlosti, ljudi će ionako spontano okačiti na JuTjub.

Za kraj, ne smatram da je skidanje Zaira sa Radio Beograda bio hrabar, nego moralan potez i želim Zoranu puno uspeha u nesputanom stvaranju novih epizoda i dodavanju drugih emisija, ako je to moguće.

Advertisements