Galerija

Odbraniti neodbranjivo, Volter Blok, moj novi projekat

Sedamdesetih godina dvadesetog veka Volter Blok (Walter Block), poznati američki doktor ekonomskih nauka, austrijske škole i neumorni istraživač i popularizator političke ideje libertarijanizma, objavio je knjigu „Odbraniti neodbranjivo“. Knjiga je niz kratkih eseja o zanimanjima na marginama društva koje autor obrađuje sa stanovišta primene principa nezapočinjanja nasilja i apsolutne privatne svojine. Radi se o profesijama koja su po današnjim varvarskim državnim zakonima često ilegalna ili na granici ilegale, ali za koja se ne bi išlo u zatvor u slobodnom anarhističkom društvu ili se jednostavno radi o nečemu što, čak iako je legalno, izaziva prezir i gnušanje kod široke publike.

Mislio sam da je prevedem i da je objavljujem na blogu, jedan esej, jedan prilog, ali sam odustao iz nekoliko razloga. Prvo zato što je meni prevođenje užasno dosadan posao. Jedno je razumeti originalni tekst, potpuno je druga stvar napisati ga tako da zvuči prirodno na našem jeziku. Kako mi nije cilj da postanem bolji prevodilac, nego da propagiram ideje slobode, odlučio sam se da veoma slobodno parafraziram originalne priloge. Nekada će biti bliži, nekada dalji originalu, koristiću delove originalnog teksta, ako uspevaju sa malo reči da iskažu kilometre koncepata, ako su duhoviti, ili iz bilo kog drugog razloga. Dodatni razlog zašto ću obraditi, umesto prevesti, je što mi neki od njih izgledaju nedovoljno ubedljivi ili ne govore o aspektima koji su važniji, a nema ih u originalu. Knjiga je velika inspiracija, tako da će moj rad stvoriti novu knjigu, delom sličnu, delom potpuno drugačiju, ali će ostati početni cilj Volterove knjige, da testira koliko duboko i široko primenjujete principe libertarijanizma na realni život. Drugi cilj knjige je da pokaže da ako teorija radi u graničnim slučajevima, da se radi o snažnoj i bogatoj teoriji. Lako je regulisati neke obične stvari kao industriju, umetnost, itd., ali ako je provučemo kroz profesije svodnika, muške šovinističke svinje, ucenjivača, perača novca, nepoštenog policajca, zagađivača, kirjanje i mnogih drugih i ostanemo živi, znači da imamo pred sobom veoma moćnu teoriju.

Pre koju godinu, profesor Blok je objavio i drugi deo svoje knjige, sa nizom novih izazovnih „zanimanja“, kao što su trgovac ljudskih organa, voajer, duelant, dželat, predator firmi, pušač itd. U najavi su i treći i četvrti deo, a svaka knjiga ima oko tridesetak tekstova. Sigurno neću pisati o svakom „nečasnom zanimanju“, već samo o onima koji mi budu zanimljiviji i zabavniji. Cilj mi je da uz zabavu i šok, skinem žabokrečinu koja se nahvatala po stavovima čak i radikalnijih čitalaca. Videćemo koliko ću u tome uspeti. Prvi deo možete besplatno da skinete i pročitate na engleskom jeziku, ako želite da vidite čime sam se inspirisao, drugi deo mora da se kupi, pretpostavljam da će tako biti i sa trećim i četvrtim delom jednom kada izađu, a nadam se da će Blok uspeti da ih objavi pre nego što umre, s obzirom da se dosta primakao osamdesetoj godini.

Ja lično volim i da čitam i da gledam Voltera, radi se o jednom duhovitom ciniku, ali dobronamernom ciniku, koji je osim ovako zabavnog štiva poznat po ogromnom broju napisanih ozbiljnih tekstova u ozbiljnim naučnim časopisima ekonomije, sociologije, filozofije i političke teorije. Skoro da nema teme o kojoj nije pisao, od privatizacije okeana, preko puteva, do Svemira.

Iako možete da pročitate na originalnom jeziku, nisu baš svi tako dobri sa engleskim da mogu da uživaju u svakom aspektu celog teksta. Mnogi bi možda shvatili osnovne crte ideje vodilje, ali to nije dovoljno, đavo se, kao što znamo, uvek krije u detaljima i nijansama. Smatrajte ovo mojim poklonom otadžbini. Koliko god sam ja napustio svoju zemlju rođenja pre sada već 3 decenije, ipak želim nešto da vratim kulturi i jeziku na kome sam porastao. Koliko izdržim, videćemo. Nadam se da ćete uživati koliko i ja.

Nekima će sve ovo izgledati neprihvatljivo radikalno, ali šta vam ja mogu. Nisu svi za sve. Nekima, da bi primili nove ideje, treba vruć intelektualni šamar, nekima treba Meda Brundo kao Ron Paul, a nekima nešto treće. Meni odgovara ovaj pristup, a vi procenite, da li će ovo biti trpljenje ili smehotres. U svakom slučaju treba delati. Mogu da sedim i da se deprimiram, kao što ponekad to činim u svojim tekstovima, što živim kao državni rob, a mogu da zavrnem rukave i da nešto uradim. Neko drugi će imati neki drugi pristup, uključujući i političku aktivnost.

Advertisements
od Markus Maki Objavljeno u umetnost