Galerija

Mohamed Ali

U svojim lutanjima po bespućima ljudske genijalnosti, naleteo sam na ovaj skeč mog omiljenog komičara Džordža Karlina, omiljenog šta god ja mislio o njemu. Skeč je iz 1971 godine kada je američka država oduzela Kasijusu Kleju dozvolu da boksuje na 3 godine zbog toga što je odbio da ode na silu u Vijetnamski rat.

“Veliki meč je pred nama, Ali protiv Frejzera. Mohamed Ali, tako ja njega zovem, jer on tako želi. Možda zato što je on veliki dasa i udara jako, zvaću ga kako on traži. Ali znajte da Ali nije mogao da boksuje 3 godine. Alijev posao je, inače, čudan, da mlati ljude okolo, ali to je njegovo pravo da se bavi tim poslom. Država je, sa druge strane, tražila da on počne da ubija ljude. On je malo razmislio o tome, pa je odgovorio “Ne, to neće ići, ja postavljam ovde crtu, pristajem da nastavim da mlatim ljude, ali odbijam da ih ubijam”, a Država mu je uzvratila “E, ako nećeš da ih ubijaš, onda, vala, nećeš ni da ih mlatiš”. A to je sve zato što on nije hteo da ode u Vijetnam. Iz koga, mi sad, izlazimo. Doduše kroz Laos i Kambodžu. To mora da je veeeoma dugačak put. Zamislite šta bi se desilo kada bismo pokušali da izlazimo kroz Rusiju ili Kinu? Šta bismo im rekli? Ne brinite, mi smo ovde samo na kratko, samo tražimo pravi put. Možda bi to upalilo, otkud znam.”

Nisu Aliju suspendovali samo boksersku dozvolu, završio je on i iza rešetaka, ali tako to biva kad čovek nacrta crtu na zemlji, i kaže dovde može, preko toga ne. On ima svoje principe, i plaća cenu tome. Genijalnost Karlina je što je u 10 rečenica uspeo da sažme suštinu Alijevog života i borbe sa Zlom, a da se svi ovome nasmeju, ma šta god mislili o pravičnosti tog rata.

Što se mene tiče rat između Amerike i Vijetnama se svodi na sledeće:

Jedan zapadni mega siledžija se namerio protiv istočnog mega siledžije, ali kako je cvikao da ne dobije po nosu, ako ga direktno opali, raspalio je po nekom patuljku, koji je bio ortak istočnog siledžije, koji je onda krenuo da ga brani, pa se u tome dobro istrošio. Na kraju je patuljak ostao i bez nosa, i bez ruku, i bez nogu, ali se odbranio, ali zapadnom siledžiji i nije bilo stalo da ubije patuljka, nego da oslabi rivalskog siledžiju. Blago nama u kom svetu živimo. Mohamed Ali sigurno nije bio intelektualac, ali je bio pametan toliko da zna šta je čast, a šta sramota. Da možeš da mlatiš ljude, ako oni na to dobrovoljno pristaju, ali da ne možeš da ubijaš patuljke, koji ti ništa živo nisu skrivili. Eh, da je više pametnih u ovom svetu.

Ako želite da odslušate, prilog počinje na 36 min 15 sek

Advertisements
od Markus Maki Objavljeno u umetnost