Galerija

Ratoborni Francuzi

Nisam ni mislio o tome da pišem, ali eto, ova Jelena Đorđević je pokrenula voz misli. Putujem Evropom, pričam sa ljudima, osim Nemaca, čujem Italijane, Poljake, Špance, pa čak i Ruse, svi se nekako dive Francuzima što su tako hrabri, bore se za svoja prava, dok oni samo kukaju, a ništa ne rade.

No, da vidimo svu tu hrabrost. Od početka decembra, štrajk nakon štrajka donosi haos i nemir nedužnim Francuzima. Usijane glave se bore oko novog zakona o penzijama. Izgleda, za površne ljude kao neka opravdana borba. U stvari, nije drugo, neko partikularni interes jedne interesne grupe. Neće da ide suviše kasno u penziju. A to što država decenijama baca penzione fondove u furune „subvencija“ i svih ostalih ekonomskih katastrofa u kojima učestvuje, to što dovlači emigrante da pune penzione fondove, što mladi ljudi plaćaju svojim matorcima penzije, to što država štampa pare bez pokrića i drži sve u inflacionom grču i uništava ušteđevine vrednih ljudi, to se i ne pominje. Međutim, ovo što sam ja napisao je i uzrok i posledica pravih problema sa penzijama. Mislite li da tako nešto stiže do debelokožačkih štrajkača? Apsolutno ne. Kratkovidne, uske borbe, sada meni, sada sve. Da li to što traže pljačka druge, da li to menja demografsku sliku Evrope, da li će se išta rešiti, to je sve nebitno. Nikoga ne zanimaju suštinske, sistemske bitke, već gomila očajnika vuče, svako na svoju stranu.

Tako da, sve uzeto u obzir, ove bundžije nisu nikakvi heroji građanske hrabrosti. Slika koja bi bolje predstavila tu tužnu realnost je kao kada bi konobar opsovao pijanog gosta, koji bi onda iz srdžbe razbio celu kafanu i noseve ostalim gostima. On je možda i dobio neku satisfakciju, ali samo je pogoršao celu situaciju.

Da se razumemo, borbe su suštinski važne, ali ako se borimo ovako i za ovakve stvari, bolje da se ne borimo. Nisu Francuzi nikakvi nastavljači nekih, tobože velikih vrednosti svoje revolucije, već, ulični banditi zainteresovani samo za svoju guzicu, a drugima, kom’ opanci, kom’ obojci.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s