Galerija

Politika je veoma korisna i racionalna

Jednom delu onih koji se njome bave. Ostalima je ona uže koje ih polako davi na vešalima. Biti mafijaš je veoma rizičan posao. Svi konkurenti ti rade o glavi 24 sata na dan. Policija ti je neprestano za petama, moraš da plaćaš sudije i političare, oni koje pljačkaš povremeno ti ubijaju ljude, ponekad se donese zakon koji legalizuje nešto, pa ti se više ne isplati, jer su cene pale. Ma strašno. Toliki stres, toliki rizik, tolika opasnost, ali ko se kriminalom bavi uspešno, može da računa na profitne stope koje ne postoje ni u jednoj legalnoj industriji. Biti mafijaš je i racionalno i korisno.

Biti političar je veoma rizičan posao. Svi se otimaju da ti preuzmu poziciju 24 sata na dan. A to preuzimanje može biti na bilo koji način, uključujući i fatalan. Opozicija ti je neprestano za petama, moraš da plaćaš intelektualce i medije, moraš nešto i da trošiš od opljačkanog da izgleda kao da nečemu korisnom i služiš. Neka škola ili vrtić, valja zamazati oči glasačima. Ne previše, jer oni ionako nisu mnogo bistri. Ponekad padne neka revolucija ili prevrat, i nova vlast ti sve do gaća otme i prisloni te uz ogradu. Ma strašno. Toliki stres, toliki rizik, tolika opasnost, ali ko se politikom bavi uspešno, može da računa na profitne stope daleko veće nego čak i u mafiji. Biti političar je i racionalno i korisno.

Suština priče je, iznad svega, hipnoza. Sve to je moguće, zato što voljno ili slabovoljno, na kraju 99% vas misli da bi bilo gore bez političara. Bez nas, ne bi bilo zakona i reda, kažu oni, a vi se sa tim slažete. Svaka iluzija ima cenu. I vi je plaćate svaki dan, ali stalno upirete pogled u one koji su upravo razlog što je plaćate. Interes seljaka je da muze svoju kravu, ne da je oslobodi.

Zbog toga vam mora biti sve gore i gore i gore i gore i gore. I verovatno tako treba, dok ne shvatite to o seljaku i kravi. Ja sam SIGURAN da ćete jednom to shvatiti, ali pre toga mora mnogo više da vas zaboli. Što me vodi kao tome da prihvatam još jednu veliku hrišćansku mudrost, to da je bol od boga, da je bol blagorodan.

od Markus Maki Objavljeno u politika